2020-06-11 811 浏览
今晚好想食上海菜,知道朋友公司附近有間上海菜小店<蘭度小籠包>,晚餐時間又吾洗迫,試下新野,詁吾到有驚喜吖!!~<生煎包>生煎包脹卜卜,非常新鮮熱辣,係剛剛煎出來的。服務員細心地提示我哋,生煎包入面嘅肉汁非常燙口,要小心食用。我地先細啖甘咬開個生煎包,果然勁多肉汁,而且肉汁味道好甜,包底亦煎得夠香脆好食,yummy !!~<小籠包>主角小籠包出場啦!!~小籠包既皮一d都吾厚,夾起時要好小心,因為好易會穿。小籠包非常晶瑩剔透,咬下去又係爆曬肉汁,而且入面嘅豬肉餡料吾多肥肉,入口好鮮味,抵讚吖!!<紅燒獅子頭>獅子頭係好大個豬肉球,外面既秘製燒汁惹味濃郁,豬肉肉質入口又綿又腍又多汁,而且沒有多餘的肥肉,配埋小棠菜,水準很高,係必食之選!!~<上海炒年糕>年糕質地非常煙韌彈牙,炒得不算很油膩,味道不算很濃,但咸度是剛好的,仲有肉絲同菜一齊炒,味道不錯。<嫩雞燴麵>嫩雞燴麵的雞湯湯底很濃,入面有雞肉和配菜,雞肉夠嫩滑,幼身上海麵條軟身,吸收曬湯底精華,味道不錯。小店地方不算很大,但亦設有卡位雅座,晚

<生煎包>

<小籠包>

<紅燒獅子頭>

<上海炒年糕>

<嫩雞燴麵>

小店地方不算很大,但亦設有卡位雅座,晚餐來講算是非常舒適。以上海菜來講,餐牌上的食物亦貴精不貴多,重點的上海菜食物都已經有,而且食物質素水準很高,價格不貴,服務員亦細心有禮,值得再次光顧吖!!~