2019-02-01 359 浏览
中午約了媽咪行維園花市,去行之前上希慎12/f 揾野食,見呢間居然仲有少少位!其實媽咪本身都鐘意食鰻魚飯系列,而我就記起上次名古屋旅行既燒鰻魚都唔錯,諗住呢間日本開過黎,可以試下都好餐牌上主打燒鰻魚為主,睇完一輪,一致決定叫左兩個鰻魚重上(138蚊)餐牌上還有少量小食,我就順手叫埋一客暖枝豆同埋鰻魚冷豆腐!份量方面,我地兩個一致覺得燒鰻魚重上料係好足,飯既是份量適中,味道算濃味不過我keep住食到些許細魚刺,要吐番(怕插到喉)但媽咪就話佢不算太覺太多魚刺,或許是看彩數!小食方面,枝豆正常,相片如下:價錢25蚊但有一大碟,算合理!鰻魚冷豆腐,相對地我覺得味道一般,價錢係38蚊!總結一下,如果比較燒的味道,都好味,但比起係日本食過既個種味道,還有距離!媽咪既意見就覺得鰻魚未去到肉質幼嫩,不排除因鰻魚太大隻既關係吧!題外話,我覺得間舖員工服務都熱心,見我最後食唔晒整份鰻魚還關心問是否質素問題!最後一定要附上完整鰻魚重上既相片俾大家參考,賣相都靚

小食方面,枝豆正常,相片如下:
枝豆
價錢25蚊但有一大碟,算合理!

鰻魚冷豆腐,相對地我覺得味道一般,價錢係38蚊!
鰻魚冷豆腐

鰻魚重上