2020-12-06
將軍澳踩完單車,天氣凍想食飯食飽d暖身,嚟到坑口,見到新開了一陣子嘅榮式燒雞扒分店,決定入去食雞扒飯。原來呢間分店有得電子落單,新張期內電子落單每款主食仲可以減$2添。雞扒豬頸肉飯拼章魚藕餅嚟到榮式雞扒點可以唔食燒雞扒,我地又貪心想試其他款式就揀左拼豬頸肉再加章魚藕餅。大大塊燒雞扒有少少黑椒調味,燒得唔乾,雞皮嘅部份個人覺得可以燒得脆d。豬頸肉有4大塊,肉質爽口,唔太肥。章魚藕餅主要用豬肉餅做成,加入了蓮藕粒增加口感,但就唔係幾食得出章魚,個人覺得蓮藕和章魚都可以酌量加比例份量。呢個飯配有蔥油、菜脯粒、椰菜伴碟,白飯淋上了豉油,再加入配菜拌飯,好好味。香煎鹹魚肉餅套餐本來想點滑雞系列,但當日已經賣完,只好揀了香煎鹹魚肉餅套餐,配有白飯、飲品/例湯。點知肉餅上枱嘅時候我哋都呆咗一呆,以為店員上錯菜。個煎肉餅完全係炸嘅,成個炸可樂餅咁款,再三確認後,原來呢個真係所謂嘅香煎鹹魚肉餅。呢個鹹魚肉餅炸得外層好脆,都唔太油膩的,裏面嘅肉餅都唔會乾,有些少鹹魚味,但我係鹹魚控重口味,覺得鹹魚嘅咸鮮香可以再濃啲。如果鍾意食香口炸嘢嘅人應該會鍾意呢個餸,但我哋都怕熱氣,比較鍾意食傳統用慢火慢慢煎香嘅肉餅
雞扒豬頸肉飯拼章魚藕餅
香煎鹹魚肉餅套餐
本來想點滑雞系列,但當日已經賣完,只好揀了香煎鹹魚肉餅套餐,配有白飯、飲品/例湯。點知肉餅上枱嘅時候我哋都呆咗一呆,以為店員上錯菜。個煎肉餅完全係炸嘅,成個炸可樂餅咁款,再三確認後,原來呢個真係所謂嘅香煎鹹魚肉餅。呢個鹹魚肉餅炸得外層好脆,都唔太油膩的,裏面嘅肉餅都唔會乾,有些少鹹魚味,但我係鹹魚控重口味,覺得鹹魚嘅咸鮮香可以再濃啲。如果鍾意食香口炸嘢嘅人應該會鍾意呢個餸,但我哋都怕熱氣,比較鍾意食傳統用慢火慢慢煎香嘅肉餅。建議餐廳可以响菜單上面補返一張相,俾客人知道呢個餸有別於一般嘅煎肉餅。
最後,食完熱氣野,飲番杯凍鹹檸蜜同埋檸蜜,感覺喉嚨舒服啲。