2016-10-28
2090 浏览
朋友聚會,BBQ當然係一個好選擇,慢慢燒,可以hea,傾下計又係開心嘅一日。因為我地想遠離城市,搵個舒舒服服嘅地方,relax一下,朋友提議話黎白石燒烤,我心諗:「好似好遠啊!」但原來有好多方法可以黎到呢度!你可以搭港鐵到馬鞍山站再轉shuttle bus, 又或者搭港鐵到烏溪沙站轉的士,的士車費大概唔跳標,不過我地又有朋友由大圍踩單車入黎,都唔需要一小時,就到達白石燒烤場,又可以踩單車又可以燒烤,真係可以玩足全日。當然,假如你揸車黎都可以,呢度有好多位泊車,車幾多親戚朋友黎都可以!講到環境,當然地方大,面對住八仙嶺嘅海景,好舒服呀!我地一落車,就到接待登記付款入場,職員禮貌講解,如果有咩唔清楚唔明白,佢地都好樂意同你解答!我地當日有少少雨,不過唔需要擔心,所有燒烤嘅位置都有帳篷遮雨,無論你係怕太陽曬或落大雨,都一樣無問題,可以好順利咁燒烤!我地叫左一個5人餐,除左一般嘅腸仔、丸類、豬扒、雞扒、雞翼、叉燒、番薯...等等,海鮮仲有蝦、扇貝同青口,加埋蒜容醬同蜜糖去燒,好鬼野味,yummy yummy!套餐當然包括水同汽水,5個人嘅份量相當足夠!另外,5人餐送一隻燒雞!係丫,係全隻咁叉住
我地叫左一個5人餐,除左一般嘅腸仔、丸類、豬扒、雞扒、雞翼、叉燒、番薯...等等,海鮮仲有蝦、扇貝同青口,加埋蒜容醬同蜜糖去燒,好鬼野味,yummy yummy!套餐當然包括水同汽水,5個人嘅份量相當足夠!另外,5人餐送一隻燒雞!係丫,係全隻咁叉住黎燒,我心諗我地都唔識燒,都唔知幾時先熟!不過燒烤場好細心,原來佢地會奉送一本「白石燒烤教室」,裡面有教用咩方法燒!但係,若然你都仲係擔心燒得唔熟,你可以搵職員幫手,佢地好樂意幫你,而且燒好左之後,佢地仲幫你切隻雞,真係好細心!如果你係大食一族,你可以加錢散叫其他燒烤食物,價錢合理!另外,我想講下燒乳豬,眼見好多爐都燒緊乳豬好開心,可惜我地今次得幾丁友,食唔晒咁多野,我下次一定拉大隊試下個燒野豬!
總括黎講,呢度環景舒服,服務良好,食物美味,地方乾淨,當然連洗手間都好乾淨!我會推薦俾其他朋友,而我同友人都好期待再黎呢度玩!