2022-09-29
2059 浏览
冇得去旅行,香港一日遊都係一個選擇,上網睇到人哋去元朗公園影相好靚,今日專登放假入去,中午當然要搵一間餐廳食個午飯,揀了西裕街校長燒肉日韓料理,百幾蚊任食,附近又有地方泊車夠方便。環境都幾大,卡位坐得舒服,冷氣夠晒凍,通風系統也不錯👍食物選擇都好多,肉類豬牛魚雞任君選擇,金沙骨、叉燒、雞翼,就連雞軟骨都有,雞扒啖啖肉又夠入味,三文魚腩啲魚油燒曬出嚟睇個樣已經夠吸引😋調味也有不少款式,咖喱、蒜蓉、黑椒、蜜汁等,其他還有牛丸魚蛋,我最喜歡就是芝士腸、芝心丸、芝士魚蛋,丸入面的芝士溶了非常好味。除咗可以燒肉之外,亦都可以選擇食火鍋,湯底都有幾款,素食的話可以食菜,鮮冬菇、唐生菜、金菇、生根、娃娃菜、粟米等等。由於今日是來玩的,當然食豪一點,個餐升級取了刺身通行證,大大隻赤蝦、玉子、三文魚、吞拿魚、希靈魚等,非常豐富。飲品汽水、烏龍茶、啤酒任飲,仲有梅酒、清酒,我最鍾意係多款茶類的熱飲,首先來了一壺金邊玫瑰花茶,另外一壺消脂的洛神花茶。其實咁多嘢食個肚都食唔到咁多,但總係要加一點點甜品,杏仁奶凍杏仁味香,好耐都冇食過大菜糕當然要攞一杯嚟食下,仲有榴槤布丁、同椰汁西米露!