2023-07-04 70 浏览
今次嚟到安平燒肉!我揀咗啲牛小排、牛舌、牛仔骨同雞腿肉等食物試吓,同大家分享下啲心得啦。首先嚟緊嘅係牛小排,呢款菜色嘅肉質好嫩滑,一入口即化,而且肉汁豐富,真係唔停食啊!經過燒烤之後,牛小排表面啱啱好金黃色,一咬落去就好香啊,真係勁好味。其次就係牛舌啦,呢款菜色嘅肉質有啲彈牙,但係唔會太硬,加上佢帶啲淡淡嘅肉味,真係好開胃啊!燒烤過程中嘅肉汁滲出,令到牛舌嘅味道更加豐富,啖啖都係好滋味。牛仔骨係我個人最鍾意嘅一款菜色,唔單止肉質鮮嫩,而且有啲嚼勁,燒烤之後,表面有啲焦香,散發出嚟濃郁嘅肉香味,真係好好味啊!最後就係雞腿肉啦,呢款嘅肉質好柔軟,燒烤之後,表面啱啱好金黃色,又酥又脆,好好味啊!總括而言,安平燒肉嘅肉類豐富多樣,每一款都有獨特嘅風味。

總括而言,安平燒肉嘅肉類豐富多樣,每一款都有獨特嘅風味。