2020-07-21 87 浏览
今晚同朋友約左喺銅鑼灣食飯。朋友推介我去一間日式餐廳食——燒鬼。喺銅鑼灣The L.Square 9樓。一踏入餐廳門口就見到好多日本畫作,為餐廳添上日本風。一坐底就見有兩款爐。店員解釋原來一款爐專係用黎燒肉。另一款爐係專用黎燒海鮮同蔬菜。好專業呀!值得一讚!👍🏻枝豆成碗咁多!我幾鍾意食枝豆,一邊同朋友吹水一邊食過下口癮,幾正。枝豆唔飽肚,食完好似冇食咁,不知不覺咁一粒接住一粒咁食,咁多份量啱哂我!炮菜鹹多過辣,豆腐好滑。中華海哲。實淨爽口。吞拿魚薄脆。淺粉紅色嘅吞拿魚鋪喺正方形嘅米通上面,上面重有蟹籽。口感腍嘅吞拿魚同脆口嘅米通相映成趣。米通無味,令食客可以試真d吞拿魚嘅味。帶子爽口鏍肉肉質挺實爽脆甜蝦肉唔會霉、唔會腍啤啤,有咬口。鰹魚黏黏地,質地似肉,但好鹹。厚切三文魚口感實淨,食到三文魚嘅鮮味,唔鯹。三文魚茶漬飯有紫菜香、有wasabi味但唔會辣。三文魚魚碎為茶漬飯添上口感。壽司飯酸味好出。炙燒帶子將帶子整成半生熟,明太子醬同帶子嘅味好夾,將帶子嘅鮮味提昇到另一層次。和牛壽司和牛薄切易咬。柚子醬油同蔥令牛食落唔會鯹。

一踏入餐廳門口就見到好多日本畫作,為餐廳添上日本風。

炮菜鹹多過辣,豆腐好滑。

中華海哲。實淨爽口。

帶子爽口
鏍肉肉質挺實爽脆
甜蝦肉唔會霉、唔會腍啤啤,有咬口。
鰹魚黏黏地,質地似肉,但好鹹。
厚切三文魚口感實淨,食到三文魚嘅鮮味,唔鯹。

和牛壽司和牛薄切易咬。柚子醬油同蔥令牛食落唔會鯹。
2020-07-12