2023-01-17 63 浏览
呢種燒肉店近年愈開愈多,好處既就係以定食點餐加上爐仔細細地,就算一個人食都得。鋪頭係葵芳地鐵站隔離既商場,電梯上一樓就係,鋪頭用上白燈,睇落光猛乾淨,空間感大而且座位闊落。當日下午茶時間唔算多人,店員安排左我地坐四人卡位,我地兩個人坐十分舒適。餐廳提供唔同既肉類選擇,包括牛、豬、雞,而且牛肉亦有唔同部位如牛小排、五花、板腱同牛舌等等選擇。當日都試左幾款牛,轉頭逐一講講。餐廳亦提供左唔同既醬汁比食客自己選舉,試左咁多種我認為燒肉汁、酸汁或埋加黑椒鹽係最好食。牛舌薄切(下午茶套餐$68/100G),食落爽口彈牙;牛五花($56/50G)油份比例多,食落較香口及油脂感重;牛小排(下午茶套餐$78/100G)雪花均分,而且切得夠厚,有咬口得黎爆油汁;牛三角($78/50G)厚切有口感,軟淋且肉味濃。總捨黎講個人推薦牛小排->牛三角->牛吞->牛五花,不過咸魚青菜各有所好,大家可以選擇番自己喜歡。*套餐除左肉會送白飯(可加錢轉味飯)、前菜及湯除左牛肉,試左其他燒肉品如豚肉腸($18/2PCS)、海鮮等等都唔錯,最重要要佢價錢唔貴而且有唔同既份量可以選擇,一條友黎食都可以叫

*套餐除左肉會送白飯(可加錢轉味飯)、前菜及湯

除左牛肉,試左其他燒肉品如豚肉腸($18/2PCS)、海鮮等等都唔錯,最重要要佢價錢唔貴而且有唔同既份量可以選擇,一條友黎食都可以叫多幾樣滿足下又唔會食唔哂。

除左燒肉,鋪頭既味飯亦為午餐加左唔小分,餐廳既味飯有分兩種,一種係加左紫菜飯素(套餐加$8),而另一種係一番玉子飯(套餐加$15),即紫菜飯素再加木魚絲及溫泉蛋,個人推薦後者,有咸鮮味得黎溫泉蛋令個飯濕潤小小。

除左肉食,餐廳仲會推供前菜及炸物,試左蟹籽沙律($25)及芝麻雞翼($25/2PCS)等都水準之上,呢個價錢黎講無投訴。

食物就唔錯,不過餐廳個鋪火力就相對弱小小,開頭可能會慢小小但燒耐左夠熱就ok。

總結黎講食物唔差,最重要價錢平夠抵食,平時一個人想食燒肉可以考慮下。