2016-07-10 603 浏览
今日同男朋友去左行街街, 行下行下去左厚福街。 加上又到晚餐時間, 就决定在這食肆林立的街道找吃的。記得上次來呢度食過,食物質素不錯,就帶男友來試下。上次來是冬天,可以坐室外景觀更佳的地方食,氣氛呀情調好好,可惜上次是同妹妹來。今次同男友來,可惜是熱到抽筋的盛夏,還是留在室內嘆住冷氣食揾陣些。反正如果熱到個妝都溶曬,也沒舍情調可言吧!這裡食物以日式為主,又以串燒為主食,予人有種平價板居酒屋的感覺。食物選擇款式也不少,大路的豬牛雞等都有,想食海鮮也可以考慮燒蠔魷魚咁,蔬菜類也有如秋葵茄子等。而且收費公道,可以點得好暢快也不用太顧慮價錢。唔多喎酒的,可以好似我們咁叫番杯抹茶紅豆冰來消暑消暑,淡淡的抹茶味不會太誇張,和少少甜的紅豆一向是好搭檔,無得輸!紅豆煮得好腍,起曬沙。食物方面,我們點了吉列炸蠔來試下。個炸蠔好似一個爆炸中的爆炸品般,好有動感!😂見佢咁厚粉,以為會好像食粉餅般,誰知非常香脆!每一條好像海胆刺的都有薯片般鬆化的質感,而且咸香和蠔香融為一體,食落好大享受! 而且 生蠔味道濃厚, 一咬開還有 juice 噴出嚟, 愛蠔人士不能錯過! 就咁食已經好好食 ,點咗汁我覺得好似仲鹹咗少
記得上次來呢度食過,食物質素不錯,就帶男友來試下。
見佢咁厚粉,以為會好像食粉餅般,誰知非常香脆!每一條好像海胆刺的都有薯片般鬆化的質感,而且咸香和蠔香融為一體,食落好大享受! 而且 生蠔味道濃厚, 一咬開還有 juice 噴出嚟, 愛蠔人士不能錯過! 就咁食已經好好食 ,點咗汁我覺得好似仲鹹咗少少添!
炸物方面我們還要了一個芝士蝦球, 其實就是 蝦肉包住芝士夾心餡, 芝士夾心餡 不算很流心, 就是有 軟軟淋淋的口感, 炸過嘅蝦肉 味道都ok不過好似韌咗少少。 整體感覺還可以嘅。
一口牛超正,真係要食! 每一碟有兩串份量都可以啦, 一人一串唔使爭! 牛肉應該都屬於幾高級那種, 因為肉質好嫩滑! 但係又唔會好似和牛咁油淋淋, 而係肉味好濃郁嗰隻。 同埋個廚師燒得都幾好, 起碼唔會side左舊牛肉先, 你知啦,再好嘅牛,燒嗰個處理得唔好, 都係變咗食樹皮呀! 店員還會窩心的提示,嗰個薯仔係愛嚟裝飾用,千祈唔好食😂
川燒茄子就係我嘅至愛嘞! 話明川燒自然係辣辣哋㗎啦, 咁又唔算好辣嘅,係類似七味粉嗰個程度,咁有少少香有少少辣咁樣囉~ 最重要當然係茄子燒得 夠軟淋淋啦! 最正嘅食法就係將茄子肉拉起成條嚟食! 真係超爽超好味㗎!
鍾意食羊嘅話呢,燒羊架就真係一定唔可以錯過! 是關 呢度啲燒羊架真係好正! 咁正在咩呢? 正在第一,會幫你斬件。 第二 ,斬件之後你會發覺斬咗好多舊出嚟。 第三,斬出嚟嗰個一件件嘅羊肉係會見到有網紋嘅燒到,夠火喉!
第四,個羊肉嘅味道好香,唔會係淨係得羶味嗰隻, 同時食到羊嘅肉質夠嫩口, 簡直有種入口即溶嘅感覺! 我自己一個可以食曬一碟! 不過我梗係唔會咁自私啦,係同男友開心share嘅! 呢一刻,我覺得我真係好鍾意我男朋友,如果唔係唔會將咁好食嘅食物分畀佢食😂
雞肉腸水準keep到都係好好食! 不過咁當然啦其實燒雞肉腸又唔係話需要好大技巧嘅~ 不過我就係鍾意佢一咬開個腸衣嘅時候,卜一聲個下好清脆! 而且個腸衣又好好保護著 裡面嘅肉 , 所以當咬開嘅時候呢會有啲肉汁噴出嚟㗎 ,而且除了有雞肉之外呢裏面仲有啲雞軟骨, 所以除左有肉嘅口感,仲有一啲爽脆嘅軟骨後感, 我覺得比台灣腸仲要好食!
最後仲要叫咗個鹽燒油甘魚鮫。 比平時食到嘅三文魚鮫大件好多, 而且唔會淨係得一片魚鰭, 真係將連住個頭嗰成片魚鮫都燒埋俾我食,難得。 魚價錢又唔貴喎, 咁大嚿魚鮫都係講緊78蚊,超抵!

油甘魚都肉質呢我覺得呢比三文魚的肉質呢仲要嫩滑, 油甘魚嘅油分始終比三文魚嘅油分要多 ,所以就算係魚鮫位置呢,都有一定嘅油分,所以就算燒完之後,都保持到肉質是嫩滑的! 加上個魚皮燒得好香脆, 令成件事都變得完美曬!

深宵食堂

尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈5樓