2016-04-06
中午食飯上網見到介紹韓國燒肉,見到就流口水。放工當然約老婆一齊去燒燒肉。 入到去鋪頭,不用多想已經是燒肉店的感覺。睇睇餐牌,選擇多(刺身、野菜、炸物、海鮮、和食和肉類)頭盤當然係刺身,三文魚、馬刀貝、北寄貝、章魚、鮑片、帶子。刺身中最吸引係三文魚,來的是三文魚腩的附近,咬落去淡淡的三文魚油香充滿口中,仲有新鮮魚的彈性。 本身個人不太喜歡天婦羅類的食物,但比《超甜一口蕃薯》吸引住。 蕃薯來了,外表細細條似有輕輕炸過的感覺,份量方面果然係一口一個,仲要同個名一樣,超甜。到主菜了 《虎蝦》不過不失,蝦的身型不算大,勝在燒後不會乾,能保持彈牙感《帆立貝》起初以為連殻燒,好在味道不錯《小墨魚》細細粒,新鮮得來一口一隻,容易停唔到口《牛油蒜蓉青口》是冰鮮青口,處理得不錯,能保持青口的鮮甜味每一種食物都新鮮有誠意,慢慢在紙上燒。 《鹽燒牛舌》爽口有陣陣鹽味《鹽燒牛肋肉》肉香之餘不會太肥《一口和牛》雖然未做到入即溶,但都係肉味夠和嫩口食了幾轉肉後,就來到主菜尾聲《一口蒜香腸》、《法式香草羊架》,香腸是台灣腸,味道大家也知道。羊架不會肥和肉質厚而嫩口。 甜品當然是柚
放工當然約老婆一齊去燒燒肉。
入到去鋪頭,不用多想已經是燒肉店的感覺。
睇睇餐牌,選擇多(刺身、野菜、炸物、海鮮、和食和肉類)
頭盤當然係刺身,三文魚、馬刀貝、北寄貝、章魚、鮑片、帶子。
到主菜了
《帆立貝》起初以為連殻燒,好在味道不錯
《小墨魚》細細粒,新鮮得來一口一隻,容易停唔到口
《牛油蒜蓉青口》是冰鮮青口,處理得不錯,能保持青口的鮮甜味
每一種食物都新鮮有誠意,慢慢在紙上燒。
《鹽燒牛舌》爽口有陣陣鹽味
《鹽燒牛肋肉》肉香之餘不會太肥
《一口和牛》雖然未做到入即溶,但都係肉味夠和嫩口
食了幾轉肉後,就來到主菜尾聲《一口蒜香腸》、
甜品當然是柚子茶、綠茶雪糕、胡麻雪糕