2022-09-30
呢排成日都想食靚燒味。聽講尖沙咀「炯記燒味」煙燻燒鵝香味好特別,好食過我哋平時食嘅燒鵝好多, 今日一於就去試吓,順便試埋其他小食!同朋友點左2人套餐, 套餐有我哋最想試嘅幾款小食, 另外當然仲要叫埋最想試嘅 煙燻燒鵝啦! 食物除咗味道好,仲非常足料! 二人餐五個餸,有湯有嘢飲,價錢仲非常合理!.炯記二人套餐:🍚酸辣雲耳頭盤先來一個「酸辣雲耳」, 酸辣汁做得好開胃,雲耳夠爽口!.🍚鹽焗雞腎再嚟開胃小食「鹽焗雞腎」, 爽脆雞腎配上淡淡咸香味,口感特別。.🍚麻辣手撕雞(半隻)「麻辣手撕雞」個汁惹味,但唔會太辣,食得出手撕雞嘅鮮味!份量又夠大,啖啖肉、肉質嫩滑!.🍚醬皇豬手(例牌)豬手經過香濃醬汁長時間細燉慢熬,除咗入曬味之外,仲啖啖都食到滿滿的骨膠原。外皮口感好彈牙,肉質亦好爽口,不愧係其中一個必食推介。.🍚太子鵝油撈麵(兩碗)成日聽人講,鵝油係最佳動物脂肪,對身體最唔會造成負擔,而且仲有特別嘅香味,所以一直都好想試,今日終於有機會。 未食已經聞到陣香味, 傳聞果然唔係誇張, 配埋餐廳秘製嘅醬油同埋彈牙粗麵,非常惹味。.🍚煙燻燒鵝(例牌)燒鵝真係做到皮脆肉嫩,又多肉汁。最驚喜一定係個煙燻味,
炯記二人套餐:
🍚酸辣雲耳
頭盤先來一個「酸辣雲耳」, 酸辣汁做得好開胃,雲耳夠爽口!
🍚鹽焗雞腎
🍚麻辣手撕雞(半隻)
🍚醬皇豬手(例牌)
外皮口感好彈牙,肉質亦好爽口,不愧係其中一個必食推介。
🍚太子鵝油撈麵(兩碗)
🍚煙燻燒鵝(例牌)
燒鵝真係做到皮脆肉嫩,又多肉汁。最驚喜一定係個煙燻味,將味道提升咗去另一個層次。鵝肉冇多餘肥膏,但係肉質都好滑。點埋酸梅汁食,真係好食到停唔到口!