2021-04-14
成日覺得食燒味好麻甩的話今日黎呢間由鼎爺開既燒味店就可以完全令你呢個想法反轉原隻柑橘燒鵝髀飯燒鵝可以話係燒味中既珍品,又點可以唔叫呢呢到既燒鵝皮超級薄,令你咬落唔會好似咬柴皮咁而且又香又脆,食落仲有啖啖鵝油香必出黎擔心食落口感覺油膩既,可以點呢個柑橘醬酸酸地甜甜地令佢成個味道平衡返,好有心思招牌溫泉蛋四寶飯呢個四寶飯同一般食開既有少少唔同燒味有常見既叉燒同燒肉,而燒鵝就替換左一般常見既燒鴨,夠晒高級甚至連一般既咸蛋都換左做溫泉蛋四寶飯都可以咁有新鮮感,都真係唔容易燒肉層次分明,有少少肥膏但肥度適中,令你食到油脂香既同時唔會膩特別一提呢到既燒肉皮勁薄,比一般燒肉可能薄一半都唔止,應該係因為用左較年幼既豬肉黎整令佢既外皮又脆又唔會硬叉燒半肥瘦,食落勁送飯燒鵝皮又薄又香脆,仲有啖啖燒鵝香估唔到用溫泉蛋黎配燒味又幾夾怕膩既一樣可以點呢個柑橘醬火焰黑豚腩叉燒見到隔離台有點呢個,傳黎既香味令我都忍唔住跟佢叫左而個香味就係來至於放係個爐上燒佢,令佢既油脂被燒而出黎亦因為咁令你食落口會食到好似食BBQ咁既焦香令成個味道既層次都昇華左雖然舊叉燒略為肥左少少但係食落勁軟熟,成個口感都好正又邪惡芝士奶蓋馬騮
燒鵝可以話係燒味中既珍品,又點可以唔叫呢
而且又香又脆,食落仲有啖啖鵝油香必出黎
令佢成個味道平衡返,好有心思
呢個四寶飯同一般食開既有少少唔同
甚至連一般既咸蛋都換左做溫泉蛋
四寶飯都可以咁有新鮮感,都真係唔容易
令佢既外皮又脆又唔會硬
叉燒半肥瘦,食落勁送飯
燒鵝皮又薄又香脆,仲有啖啖燒鵝香
怕膩既一樣可以點呢個柑橘醬
見到隔離台有點呢個,傳黎既香味令我都忍唔住跟佢叫左
而個香味就係來至於放係個爐上燒佢,令佢既油脂被燒而出黎
亦因為咁令你食落口會食到好似食BBQ咁既焦香
令成個味道既層次都昇華左
雖然舊叉燒略為肥左少少
但係食落勁軟熟,成個口感都好正又邪惡
通常飲芝士奶蓋既飲品都係配返一般紅茶綠茶
估唔到用馬騮搣又夾得黎幾特別
極力推薦大家點呢個沙冰
特別係炎炎夏日之下食一流
當甜品食都perfect match
柚子同乳酸令你食落口酸酸甜甜勁開胃
令你忍唔住食完一啖又一啖
特別係食完咁多燒味,再整返個沙冰簡直無得彈
非常之布驚喜既一道甜品
估唔到會係呢間食燒味既鋪頭到會食到有甜品鋪水準既窩夫