2019-06-29
在開飯網尋找新餐廳,發現一家在灣仔新開-主打燉湯和手工麵的餐廳。餐廳是中型大小,裝修古色古香,座位都幾寬敞,唔會太逼,帶一點現代中式風格。茶樹茹姬茸茹豬展湯$53(跟餐)這豬展湯湯汁淸澈,帶有淡淡的茶樹茹和姬茸茹香,味道清雅。東方美人$63(跟餐)(竹絲雞、蟲草花、桃膠)這東方美人湯味道鮮美,唔會太油膩。既有竹絲雞的鮮味,又有蟲草花的甜味,感覺滋養行氣。既然這兒出名手工煲仔麵,我和honey也不約而同點了同一款煲仔麵。家鄉花膠咪走雞煲仔麵$58這煲仔麵質地比較油潤,表面泛著雞黃油,真材實料,湯汁幾鮮。麵餸有雞件和花膠。雖然花膠細細件,但口感滑溜。雞件是帶骨部分,肉質爽身帶嚼勁。手工麵份量唔少,口感軟滑。若果雞件去骨的話,可更理想。火焰山岩鹽燒一口雪花牛小排$58這雪花牛小排燒得幾香,肉味濃厚帶鹽燒風味。由於平曰比較忙,難得有湯飲。是夜以燉湯麵餐作晚餐都幾輕怡。可能平曰燥底,飲完燉湯脾胃比較滋養,感覺舒服一點。希望屋企附近多一些燉湯專賣店就好了。
餐廳是中型大小,裝修古色古香,
茶樹茹姬茸茹豬展湯$53(跟餐)
這豬展湯湯汁淸澈,帶有淡淡的茶樹茹和姬茸茹香,味道清雅。
東方美人$63(跟餐)
(竹絲雞、蟲草花、桃膠)
家鄉花膠咪走雞煲仔麵$58
火焰山岩鹽燒一口雪花牛小排$58
這雪花牛小排燒得幾香,肉味濃厚帶鹽燒風味。