2018-09-21 514 浏览
今日開會忙到Lunch 都冇時間食,完事已相當晏,路過有間茶仔,咪諗住是彈食,即係是但彈入去就食一行入去,見到啲裝修都幾別緻,嘩!一望,原來係翠華茶餐廳自從有自由行,我已多年冇幫襯過翠華,因為經常見到要在門外排隊,因而有所卻步選定卡位,打開餐牌,趕得切食個下午茶餐今日選定了: 香辣瑤柱炸醬撈麵配珍珠雲吞第一眼見到碟麵,真係相當靚仔,加上卡位上的吊燈,影出來,張相真係靚過真麵那幾粒珍珠雲吞,用隻茶杯仔作上湯分開上,杯仔相當別緻當時太肚餓,照道理說應該覺得唔難食⋯⋯可是上湯味精濃烈,食粒雲吞都有”乸”喉之感原來靚仔冇內涵,除外貌吸引之外,食物質素比從前下降⋯⋯後記: 一間裝修唔錯的茶餐廳,我只是請待應替我斟一瓶熱水,因那茶餐真係太勁味精⋯⋯我一向有自攜迷你保溫瓶出街的習慣,那容量大概300ml, 唔算太大樽,就是怕他們用膠杯盛著滾水,因為過往經驗,很多茶餐廳都飲到漂水膠杯味道當時情況如下:我客氣的問那位侍應小姐.....我: 麻煩你替我斟小小熱水吖!唔該!(當時我拿著那小型保溫瓶)那待應亳不客氣地答: 滾水要自己斟老實說,我去過多間茶仔,如相熟的話,我會自己斟,但很多時候,他們都會怕客人

一行入去,見到啲裝修都幾別緻,嘩!一望,原來係翠華茶餐廳

選定卡位,打開餐牌,趕得切食個下午茶餐

今日選定了: 香辣瑤柱炸醬撈麵配珍珠雲吞
香辣瑤柱炸醬麵配珍珠云吞

那幾粒珍珠雲吞,用隻茶杯仔作上湯分開上,杯仔相當別緻

原來靚仔冇內涵,除外貌吸引之外,食物質素比從前下降⋯⋯

⋯⋯

當時情況如下:

我客氣的問那位侍應小姐.....

我: 麻煩你替我斟小小熱水吖!唔該!
(當時我拿著那小型保溫瓶)

那待應亳不客氣地答: 滾水要自己斟

老實說,我去過多間茶仔,如相熟的話,我會自己斟,但很多時候,他們都會怕客人自己斟的,因為唔熟性,燙傷就麻煩⋯⋯

但這間連鎖式的茶餐廳,侍應的態度應有待改善
2018-09-18