2020-05-12
今晚又OT O到八點幾,點都好點都要醫下自己個肚嘅,嗱嗱臨上網睇吓有啲乜嘢正嘢食,喺尖沙咀搵到間石燒牛扒店,地理位置極方便,一出地鐵站行幾分鐘嘅厚福街就到啦。間鋪位於厚福街街尾,所以行到底仲要轉右先到,去到門口見到有一個自助售賣機,完全係日本風情,買完飛我揀咗個300g嘅西冷就入去啦,師傅一慣日本店舖嘅作風,大大聲歡迎你,完全好似去咗日本居酒屋咁呀。唔使等幾耐,師傅就拎咗一個熱石板上面有塊已經整好兩成熟嘅西冷俾我,佢好貼心咁有張廚房紙咁擋住啲油煙先,我好欣賞佢哋嘅細心,食幾熟就悉隨尊便,自己慢慢煎,另外餐枱上已經放咗三種醬汁,我就揀咗蒜蓉同醬油,完全可以調出牛肉嘅鮮味。切開舊西冷,啲肉汁開始流出嚟,我自己鍾意食得好生,所以輕輕煎左幾十秒就開動,牛肉好鮮嫩,而且牛香撲鼻,配埋一個小薯蓉球,300g份量真係啱啱好,加$20就可以有個沙律菜同埋任添薯蓉,不過我冇揀,由入去到食扒半個鐘都唔使,真係快靚正自選。