2017-12-16 984 浏览
天氣凍凍哋,幾個人去打下邊爐就最好!今次契媽就帶我同家姐去銅鑼灣打邊爐!我地出咗銅鑼灣站A出口時代廣場,過咗鵝頸橋底,上樓上就見到呢間「來一鍋」!一入到去,覺得好光猛,冷氣又夠凍,環境舒適!呢度有十個鍋底比大家揀,契媽話冬天要補下,所以揀咗花膠螺頭雞鍋濃湯,其他湯底仲有酸菜蜆湯、冬瓜蜆湯、喇沙海鮮湯、冬蔭功海鮮湯、胡椒豬肚湯、印度椰子雞湯、四川麻辣野菌湯、湖南香辣牛肉湯同麻辣雞湯,任君選擇!花膠湯好足料,又好多好厚嘅花膠同螺頭,真係就咁飲湯都正!我地一行四個人,所以可以有兩碟肉揀,我咁鍾意食牛肉,就叫咗兩碟安格斯肥牛,牛肉好快熟,唔洗煮好耐,牛肉幾重牛味,唔錯啊!主菜有海鮮類同餃子丸類等,海鮮有扇貝、青口、鮑魚、大蝦、蠔、珍珠蚌同象拔蚌;丸類有墨魚丸、豬肉丸、牛丸、雲吞、韭菜餃同水餃;仲有豬肉釀鮮菇同墨魚釀豆卜。海鮮種類好多,扇貝同鮑魚好大隻,又鮮甜又唔韌;牛丸入面有流心芝士,好驚喜!脆口野當然唔少得,有炸魚皮同響鈴,非常鬆脆!除咗呢啲之外,其他嘅例如有蜂巢豆腐同牛骨髓,呢個牛骨髓好特別,小小煙韌,無冇味嘅。仲有冬菇、魚片頭、獅子狗、羊肉片、特長蟹柳、脆肉鯇等等。食到最後,仲有即整嘅甜

仲有冬菇、魚片頭、獅子狗、羊肉片、特長蟹柳、脆肉鯇等等。

食到最後,仲有即整嘅甜品-心太軟,一切開,朱古力流心,可以妣美其他甜品店嘅質素啊!

總括今次打邊爐,不得不比一個like佢!
2017-12-03