2015-09-27
今日失驚無神俾朋友拉咗尼大坑睇D野,也是我第二次來大坑,記得第一次係一年前中秋節就在這位置睇火龍的,所以好深刻但又很陌生,跟住見到一間近期熱爆嘅韓式餐廳九重鲜,諗住試新嘢,所以走咗上去,一上去就見到大大個九重鮮logo。而大門係用自動感應打開的,有種”歡迎光臨”的感覺。服務員話我知原來這裡是新開了只有4個月的,而新推出的火鍋午餐,就只有2個月,所以我們都算係佢的新嚐客。可能太新,又不是假日,所以食客不太多!因我和朋友想傾吓計,所以要咗個偏角位坐。我地點咗两個午餐,係用蒸嘅方法煮食的,首先要揀個煱底先,佢有3款包括韓式豬手湯、人蔘雞湯和韓國泡菜湯,我揀咗個韓式豬手湯底,因之前我們都未試過這款煱底。入面有豬手同埋有D花甲和白蘿白,都幾鲜味嘅,開始飲時冇咩味,所以叫了個服務員拿了D鹽比我們,加了鹽後,即刻唔同晒,整個湯的鮮味和香濃的胡椒味即刻出晒呢,豬手又夠稔身,咪講笑真係又停唔到口,雖然是最後才喝湯的,但這個湯確是令人愈食愈開胃呀Yummy Yummy~~~跟住侍應放左两層食物上煱蒸,有個漏斗5分鐘計時 (都幾細心),第一層有D日式蒸蛋,我最鍾意食,比多兩件我就更好喇! 番薯都夠清甜、同埋
韓式豬手湯底
蔬菜系列
韓國泡菜年糕
番茄包飯
芝士海蝦烏冬
韓國的樂天忌亷溝鮮奶
题外话/补充资料:
原來佢晚市仲有好多海鮮餐九層塔選擇,價錢都係$298至$538,咁下次都要再試下晚市套餐先。不過服務員話最好預早兩星期訂位,因為晚市比較多人。