2022-01-03
諗住行下大坑,睇下有咩串燒/小食,無意中發現有間居酒屋,瞬間俾充滿日本風味嘅門面吸引左😳店員同老闆娘都十分熱情,介紹咗好多新鮮嘅魚生有生蠔俾我哋,可惜我地得兩條友,試唔到多野,最後叫左條伊佐木刺生,仙鳳趾蠔,小小串燒,一枝sake,同將杯生啤(老闆娘十分好客俾左幾款welcome drink 我地試😌)仙鳳趾蠔,又大又 creamy,仲好新鮮!食落口先係淡海水味,再到「金屬味」,有小小甜,食完個口仍然留有陣蠔味😌👏🏻 本人唔怕重「金屬味」,所以依款蠔我ok伊佐木刺身,我嘅all time favourite ☺️肉質鮮甜,皮夠爽脆。睇相可能唔清楚,師傅將魚切成三種厚薄,薄嘅食原味,中嘅點醬汁,厚嘅點加左紫蘇花嘅汁🤤三種不同嘅鮮味老闆娘會根據我地口味推介sake, 唔會推最貴嘅,因為驚我地浪費左啲靚酒😳😳酒我就唔係好識嘅,最緊要岩自己😌依支道後蔵酒大吟醸酒三十五,有果香,偏清新,小小辛口,飲得好舒服,配魚生ok😋後面支micelle(welcome drink)就甜嘅😌岩女仔以上純粹個人感受😌個人喜好唔同,經濟能力都唔用,個人覺得性價比高呀🥳