2023-06-27
💰Wet Burrito $189 🌯Steak Arrachera Carne Asada $289 🥩🍽🇲🇽🥑🌵🌶️🍅🥩🌵🦥🐾行過香港大學附近,有間餐廳好廳好得意,係墨西哥人主理,有個corner 種住仙人掌😂 見入面好chill,有幾隻樹懶🦥 環境令人好放鬆,唔經唔覺同朋友喺度傾咗好多計💕今晚點咗兩個main,verde mar menu 差唔多每個菜式都有「牛油果」元素😍🥑 啱晒avocado fans 🤩Wet Burrito (Chicken)好特別,又稱「濕卷」。係一種墨西哥捲餅嘅變種🤣 會將內裡嘅食材 (我點咗雞肉飯)包裹喺一層厚厚嘅卷同醬汁之中。蕃茄汁有小小甜,加埋芝士,份量好啱 share plate 🍽️ 入面包住嘅雞肉飯,每一粒米飯都十分爽口,炒得好惹味,有奄列嘅感覺🥰 色香味俱佳,加上環境咁relax,已經好滿足。另外其實餐廳融合咗墨西哥同其他西方國家嘅元素,味道fusion。好似第二道main,Steak Arrachera Carne Asada,見到個名都知道有西班牙風味!🍖 炭燒肉排用木盤上,旁邊有四款美味健康的side dish。鮮蕃茄、牛油果醬、炒洋蔥
Wet Burrito $189 🌯
🍽🇲🇽🥑🌵🌶️🍅🥩🌵🦥🐾
另外其實餐廳融合咗墨西哥同其他西方國家嘅元素,味道fusion。好似第二道main,Steak Arrachera Carne Asada,見到個名都知道有西班牙風味!🍖 炭燒肉排用木盤上,旁邊有四款美味健康的side dish。鮮蕃茄、牛油果醬、炒洋蔥、fresh salad。牛排配上唔醬汁,每款都有新鮮感,又中和了牛肉的油膩感,話咁快就enjoy晒成塊扒😋
最後,餐廳裝修具有濃郁的墨西哥風味,仲有牛油果擺設,感覺好似去咗外國咁,有異國風情🥰一定會再來
(由香港大學站mtr 出較好,係落斜,西營盤站行過去則是上斜)