2015-09-10 1219 浏览
好友生日,約食飯慶祝,旺角試新嘢,梗係全城最紅的韓式燒烤吧,熨斗熨衫就熨得多, 熨豬肉 真係第一次。用熨斗做賣點的燒烤店,好奇異,韓國旅行也未見過。專針對年輕人市場,韓國烤肉店感覺強烈,天花抽氣管用金色,牆上播放住韓國MV。舖內裝修,似隧道,檯、凳、吸風口等等,都是地道的韓式風格。每張檯都會放了燒烤熨斗一隻,燒烤煮食餐具一套。店舖餐牌都好別緻。天花吊住個特飲推介木板。韓式鐵桶燒烤凳,凳蓋可放入私人物件。特飲推介有三種口味, 荔枝、士多啤梨同藍梅味,我就揀咗荔枝味,其實係將荔枝打成沙冰, 將支韓國汽水Cider插喺酒杯上,支汽水裡面仲有啲似蒟蒻嘅果粒,帶有果香味,飲時很冰涼,不過咁樣放住個樽就要小心啲嘞﹗洋蔥絲,切得好幼細,面上放咗啲芝麻好香,浸在酸酸味道的醬汁,用來作涼拌小食及夾住啲烤肉嚟食,味道唔錯,好開胃。芝士麵,依家係韓式食物中都好喜歡放入芝士,所以都叫咗份韓式芝士撈麵嚟試,芝士味濃且帶點微辣,麵質都幾煙韌, 而且知道呢到啲芝士麵係由韓國直送,再配上已切粒肉腸,口感幾好。開爐了,店員就把蛋漿倒滿爐邊,另外俾咗啲粟米粒、芝士粒同泡菜俾我地,可隨意放入蛋漿裡烤熟嚟食。都幾得意~磚頭五
舖內裝修,似隧道,檯、凳、吸風口等等,都是地道的韓式風格。
每張檯都會放了燒烤熨斗一隻,燒烤煮食餐具一套。
店舖餐牌都好別緻。
天花吊住個特飲推介木板。
韓式鐵桶燒烤凳,凳蓋可放入私人物件。
磚頭五花腩、極上牛舌條同牛肩脾肉。
利用熨斗用作傳統烤壓方法去壓住啲肉上,令熨斗重力有壓烤作用,如燒五花腩肉,不但能固定燒肉,更能把肉類嘅油脂逼出,且受熱平均,有似翻煎腩肉,燒得香脆,食起嚟感覺外層特別脆口,而且腍身多肉汁。
呢到可用網燒或不鏽鋼板燒,所以烤豬肉時,店員幫我地用上不鏽鋼板,好處係受熱快,肉燒得香脆。
烤蛋好快就熟咗,加咗啲粟米,味道甜甜地好好味。
極上牛舌條,因為開始燒牛,所以店員幫我地換咗塊網燒,牛舌口感同其他牛舌唔同,可能係極上品質,牛舌好嫩滑(無筋),牛味濃,口感爽口,好味道。
牛肩脾肉, 肉質脂肪較少,牛肉味濃郁,放在網上燒,更容易釋放出燒烤香氣,所以食落很香好有肉汁,配上生菜或洋蔥絲嚟食,口感都唔錯,好好味。
2015-08-31