2016-06-29
同男友睇戲前搵附近有咩食, 青衣城內都有幾間日式餐廳, 我地揀左最近戲院的丼丼屋, 因為感覺安全點, 而且之前食過刺身丼都幾好味.男友見到有新食物推出, 立即點來試試, 叫名物海膽丼. 個飯有三文魚籽及海膽, 理應鮮甜味美.但第一口食下就發覺有少少不同, 個海膽是熟的, 怪唔得賣相有點不同.海膽熟左變得鞋口左, 而且冇咩味, 好彩有幾多三文魚籽, 咬破魚子, 脆口而味道新鮮甜美, 加回點分數.個飯係珍珠米, 並且已調味, 似似地鰻魚汁, 因為甜甜地, 有少少醬油咸味. 我就選擇較大路, 叫左個什錦刺身丼定食, 原來個什錦刺身丼加十幾蚊就可以有定食, 多左沙律, 麵豉湯, 同前菜, 都幾抵食.什錦刺身有三文魚, 吞拿魚, 帆立貝, 甜蛋粒, 蟹籽等等, 材料好豐富, 顏色又吸食.刺身好新鮮有油光, 帆立貝特別大粒, 米飯份量剛剛好飽. 麵豉湯夠熱, 不過咸左少少, 反而沙律都新鮮脆口.價錢合理, 地點又近戲院, 以往食物都新鮮好味, 但今次個新食物就差少少啦.
名物海膽丼
什錦刺身丼定食
刺身好新鮮有油光, 帆立貝特別大粒, 米飯份量剛剛好飽.
麵豉湯夠熱, 不過咸左少少, 反而沙律都新鮮脆口.
题外话/补充资料:
服務好好, 又乾淨, 服務員都好快手勤力.