2022-11-08
黑樺牛牧場-熊本A5和牛放題今日介紹一間位於尖沙咀嘅火鍋專門店,主打日式嘅和牛火鍋,由日本牧場直送嘅A5和牛,高品質自家培育嘅熊本黑樺牛,形式是120分鐘嘅放題,絕對係性價比一流。 熊本A5黑樺和牛放題 $398食和牛之前首先有北海道大元貝牡蠣海鮮拼盤,海鮮非常新鮮鮮甜。然之後就係八款特色嘅湯底,我哋揀咗台灣麻辣火山鍋,湯鍋中間真係識噴火㗎,旁邊就用和牛包着,活火山一樣咁!終於到咗主角啦,黑樺牛係熊本縣最高級嘅和牛品種,餐牌總共可以點八款不同部位、款式嘅黑樺和牛,有特上霜降小排、牛小排、牛上肩胛肉、肩胛梅花肉、牛前胸肉、玉子後腰肉、牛頸脊同千本筋。每款和牛嘅雪花紋理都非常漂亮,油脂豐盈,藝術品一樣咁,最鍾意就係特上霜降小排,油脂分布最平均。除咗和牛,仲有嚟自日本佐賀名水豚肉添,更加有多款特色嘅手工鍋物、火鍋配料。
熊本A5黑樺和牛放題 $398