2021-02-25
上次同朋友響天文台道同朋友食過一間台式火鍋店令人回味,所以約左朋友去銅鑼灣食佢間分店!同尖沙咀分店一樣,依度lunch都有邊爐放題!套餐由$68到$238不等,剛剛出左bonus想食好啲,所以選左$238吃到飽套餐,包括任食日本黑毛豬肉,走地雞髀肉,美國直送精選牛肩胛肉,台灣空運鴨血等等! 美國直送牛肩胛肉唔肥,肉質結實但都鮮嫩。而且店鋪將以上嘅肉類放入靚靚鳥籠內,十分吸晴!湯底有九款之多,有幾款我都想試,例如喇沙海鮮,泰式冬陰功,自殺辣台式麻辣鍋,胡椒豬肚花膠黃金鮮雞湯等等, 但最後揀咗呢排好鍾意食嘅酸菜~酸菜白肉湯,湯底味濃,但唔會因為多酸菜而過咸,但都令每件食物從鍋中夾起都有咸香嘅酸菜味!店員提我哋可以點酒鍋秘製台灣小食,我地選左鹵肉,鹽酥雞,蚵仔煎,糖醋骨。鹵肉肥瘦分明,勁入味,蚵仔煎嘅蛋煎得剛剛好熟,唔會好“傑”身,始終香港人未必接受有啲似鼻涕嘅傳統蚵仔煎呢~飲品方面有4款,係自助形式任斟,有羅漢果菊花蜜,紫貝天葵 ,竹蔗茅根 同綠茶珍珠奶茶,試完之後,我最鍾意飲紫貝天葵,酸酸甜甜十分醒胃,再加返啲珍珠,煙煙韌韌,加添過癮度!甜品都幾正, 有2款 ,係煉乳芋圓冰同蜜瓜冰,蜜瓜
甜品都幾正, 有2款 ,係煉乳芋圓冰同蜜瓜冰,蜜瓜鮮甜同煉奶出奇地夾,成件事好甜蜜!