2020-03-27 71 浏览
每次去台灣都一定要食麻辣火鍋!而且每次都會去鼎王,貪佢多分店,同埋有無限量鴨血提供!喺香港嘅時候,常常都好掛住台灣嘅鴨血,可惜出邊都比較少地方有,同埋賣得偏貴,所以唔係成日有機會食。一聽到台灣嘅鼎王喺香港開分店,超開心,即刻約咗朋友去試佢嘅裝修同台灣都有幾分相似,幾雅致,氣氛寧靜,坐得好舒服。點餐係用iPad自己㩒,菜單同台灣都幾相似。湯底方面,我點左個鴛鴦湯底,揀咗小辣,有麻辣鍋及酸菜鍋,麻辣鍋入面有豆腐同鴨血,都係無限量添加的。酸菜鍋嘅酸菜亦都可以無限添加。我encore左鴨血好多次,食得好開心。呢度嘅鴨血都好軟嫩,好QQ,好似果凍咁。酸菜湯底好開胃,白肉都幾多。牛肉方面點左去骨鮮肉,每件都幾大塊,雪花分布均勻,幾有牛味。豬肉就點左日本黑豚肩肉,食落都幾嫩。另外仲有點左個御選小羔羊,輕輕一燙就食得!肉質都幾鬆軟美味。另外仲有叫咗個干貝滑,入面都幾多干貝!同台灣食嘅味道一樣。最後當然唔少得叫個菜啦,吸盡麻辣精華咁食,好正!

一聽到台灣嘅鼎王喺香港開分店,超開心,即刻約咗朋友去試

佢嘅裝修同台灣都有幾分相似,幾雅致,氣氛寧靜,坐得好舒服。

點餐係用iPad自己㩒,菜單同台灣都幾相似。

牛肉方面點左去骨鮮肉,
每件都幾大塊,雪花分布均勻,幾有牛味。
豬肉就點左日本黑豚肩肉,食落都幾嫩。

另外仲有叫咗個干貝滑,入面都幾多干貝!同台灣食嘅味道一樣。

最後當然唔少得叫個菜啦,吸盡麻辣精華咁食,好正!