比餐牌厄左而家仲後悔緊既一餐😩諗住趁着復活節去南豐紗廠復活市集逛一逛,到咗晏晝諗住食個午餐,見3樓呢間西餐廳裝修吾錯,menu既食物又正正常常,Openrice上評論又ok,就排隊去試下。因為都吾少人排隊,都等左半個鐘到先入到去,心諗間餐廳應該吾錯啦,見啲人食完個樣都愉悅既。咁睇完menu就打算點我最愛既明太子帶子意粉、青口意粉(見佢社交平台寫到好似幾好食),同紅咖喱黑盒(雞肉)。點知落單果時,個侍應話明太子帶子意粉要轉長通粉,但青口意粉又唔使轉。我就R頭問個侍應,係咪唔夠意粉所以要轉長通粉,但係點解青口意粉又唔使轉。跟住個侍應就話因為佢哋午餐set個明太子呢係長通粉。咁即係呢煮開長通粉,就唔想煮意粉。咁請問寫喺餐牌上面明太子帶子意粉做乜呢?改餐牌啦一係🙄🙄好,算啦,人地吾肯煮明太子意粉都冇計,唯有照食長通粉啦。其實明太子意粉,間間餐廳煮出黎都好吾同,作為明太子控都好期待佢個明太子意粉會係點。嘩,個侍應棒住碟明太子長通粉出黎,放係張枱果下,我地眼都突埋👀👀啲長通粉明顯煮到爛,真係我煮都好過佢😤😤仲要個侍應拎出黎吾覺得有問題先犀利🤷🏻‍♀️食落口,我真係食唔出明太子嘅味道😔😔之後,到果碟青
比餐牌厄左而家仲後悔緊既一餐😩

好,算啦,人地吾肯煮明太子意粉都冇計,唯有照食長通粉啦。

啲長通粉明顯煮到爛,真係我煮都好過佢😤😤
仲要個侍應拎出黎吾覺得有問題先犀利🤷🏻‍♀️
食落口,我真係食唔出明太子嘅味道😔😔

之後,到果碟青口意粉上枱,望落去,緊係圖片只供參考啦,但個樣正常過明太子好多,至少無煮到發晒爆晒咁囉。
其實,如果冇明太子意粉嘅襯托,佢同茶餐廳既雜扒意粉差吾多既水準(人地雜扒以量取勝),應該又係要差評既,不同,有對比下,我地都覺得碟青口意粉係正常。

最後係個紅咖喱黑盒,紅咖喱啲汁就淡咗啲囉,整體,我其實吾知自己食左啲咩囉!

我諗,如果佢間餐廳,睇落最值得幫襯應該係Doggie high tea set,因為整得好唔好食狗狗都唔會講比人知🙈🙈
可惜我唔養狗,呢間餐廳真係冇下次!
明太子帶子意粉
青口意粉