2022-09-15
🎏 港島吃貨系列 — 我要烤魚✨ 無論係烤魚定係串燒都勁好食🤤🐟#90cp銅鑼灣篇 #90cp川菜篇➖➖➖➖➖其實一直我都唔算特別鍾意或者經常食烤魚🐟 其中一個原因係因為佢實在太辣🌶🥵 唔食得辣嘅我哋都係收收皮先,但係呢間新開嘅烤魚偏偏就有川式孜然烤魚,聽講唔算太辣,仲要有好多唔少串燒可以食🍡 都幾吸引咁就決定試吓佢咩料🤫美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️ ~ ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐(五粒星為滿分💯)✨ 川式孜然清江魚(小) $288 🥩 封門牛柳 $88🦐 虎蝦 $68 (1份2隻)首先條魚真係啖啖肉,而且肉質都算好淋同滑🤤 重點係佢整體都唔算好辣,雖然係越食越辣,但完全係可以接受🤫🔥 分量方面雖然叫咗細條,但係其實一啲都唔惹小,兩個人都足夠食到你飽飽濟濟😋 齋食條魚已經覺得一百分!同場仲有好多配菜可以加落湯底打邊爐🥘 一啲比較大路嘅配菜好似係鮮竹卷生菜等基本上必叫,但係特別好食嘅就一定係封門牛柳🥩同虎蝦🦐 虎蝦!! 牛柳嘅份量都比想像中大,而且係出乎意料地淋,配搭呢個微辣孜然粉湯底簡直係襯到絕🤪 虎蝦仲要係大大隻啖啖肉,肉
#90cp銅鑼灣篇 #90cp川菜篇
➖➖➖➖➖
美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️ ~ ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐
(五粒星為滿分💯)
✨ 川式孜然清江魚(小) $288
🥩 封門牛柳 $88
🦐 虎蝦 $68 (1份2隻)
首先條魚真係啖啖肉,而且肉質都算好淋同滑🤤 重點係佢整體都唔算好辣,雖然係越食越辣,但完全係可以接受🤫🔥 分量方面雖然叫咗細條,但係其實一啲都唔惹小,兩個人都足夠食到你飽飽濟濟😋 齋食條魚已經覺得一百分!同場仲有好多配菜可以加落湯底打邊爐🥘 一啲比較大路嘅配菜好似係鮮竹卷生菜等基本上必叫,但係特別好食嘅就一定係封門牛柳🥩同虎蝦🦐 虎蝦!! 牛柳嘅份量都比想像中大,而且係出乎意料地淋,配搭呢個微辣孜然粉湯底簡直係襯到絕🤪 虎蝦仲要係大大隻啖啖肉,肉質都唔算霉,整體來講真心幾出色!!
🍡 蜜糖燒菠蘿 $18
🍡 焦糖燒菠蘿 $18
🍡 招牌雞腿肉 $38
見到佢有串燒本身期望都唔算太高,話晒佢主打食烤魚🐟 但係佢個燒菠蘿兩款整返都咁正🍍搞到我忍唔住都翻兜咗😂 Juicy到爆哂汁正!另外佢個招牌雞脾肉都係10分推薦,啖啖肉冇骨仲要好淋!Firm到抽筋!
💰Total: Ard $1000/ 2 ppl
✅ 完全係一次過滿足晒兩個願望💡 烤魚本身已經好食仲有得打邊爐,再加上有得叫串燒,飲椰青啤酒放一放鬆,真係完全冇得輸🤤💯 唯一要挑剔嘅係佢嘅環境簡陋咗啲,但食嘢最重要係咩呀?梗係好食啦頂!呢點已經絕對做到值回票價!必定會翻!
➖➖➖➖➖
📍 我要烤魚 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓
#90cp_foodie #foodie #foodporn #food #igshop #instafood #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #dinner #hkgirl #飲食男女 #吃貨 #吃貨人生 #情侶拍拖 #情侶 #香港美食 #相機食先 #拍拖好去處 #拍拖 #旺角美食 #旺角cafe #旺角 #coffeeshop #cafeforchilling #香港好去處 #hkgirl