2012-11-28
玉桂蘋果(Cinnamon Apple With Ice-cream)(麵包,碎果仁,蘋果,忌廉,玉桂粉,雪糕)想試呢個好耐喇。但希望愈大,失望愈大。早就試過BO-LO’GNE名不虛全嘅81層丹麥麵包,今次再食依然有層次,但比上次的乾,無咁鬆軟。丹麥包上放上一球俾一圈忌廉公整地圍住嘅雲尼嗱雪糕,移開雪糕,會發現煮得軟淋且味道酸甜嘅蘋果粒,再撒上少量玉桂粉同碎果仁;本來係個不敗配搭。不過個丹麥麵包竟然唔係熱嘅,甚至連丁點微溫都無,明顯係無經烘熱隨意擺晒啲配料上去就算。最基本烘熱個包都做唔到。真係好失望。個包唔熱,又點做到冰凍嘅雪糕與熱辣辣麵包一齊食落口嗰種冷熱交融嘅效果呢?!宜家咁食法,只係配料還配料,麵包還麵包,完全沒有丁點融合之感。咁無誠意就75蚊喇。係沙田分店嘅失色定本來就是如此?總店會否好啲?有無人講到俾我知?因為幾想試焦糖香蕉/蜜糖雪糕味,不過好怕製作又係咁hea...法式多士(French Toast)(麵包,牛奶,雞蛋,蜜糖)呢次終於係微暖!加咗牛奶同雞蛋整成嘅多士,香軟可口煙韌,蛋奶味同樣出眾,不油膩。無沾蜜糖已經好好味。如果溫度再熱啲會更好。同場加映除咗丹麥麵包,呢個同
(麵包,碎果仁,蘋果,忌廉,玉桂粉,雪糕)
但希望愈大,失望愈大。
本來係個不敗配搭。
最基本烘熱個包都做唔到。真係好失望。
咁無誠意就75蚊喇。
法式多士(French Toast)
(麵包,牛奶,雞蛋,蜜糖)
無沾蜜糖已經好好味。
如果溫度再熱啲會更好。
同場加映
焦糖醬加在烘得脆卜卜嘅麵包邊條上超級美味。
經過親都要攞少少試食先安樂。一包單買好似要45定48蚊,偏貴。