2017-09-29 111 浏览
係大陸好出名嘅麻辣火鍋店登陸香港,真係幾年都唔踏足內地一次嘅我,都可以係香港食到喇~而且其中一個老闆仲係為人熟悉嘅歌手陳柏宇,所以令餐廳更加出名,好爆場,夜晚10點都有人book枱!環境都係中式嘅風格,枱櫈都係以木為主,不過枱真係比較細,嗌兩三個配料就已經差唔多無位喇,餐廳都知有呢個敗北,所以每一枱都另外有一架三層嘅餐車黎擺食物,勉強解決咗問題每個位都有一罐細細嘅小龍坎麻油係枱上,相信係佢地專利嘅秘製麻油,其他醬油配料就要出去醬料枱到拎,選擇唔多,都係一般嘅生蒜、炸蒜、蔥花、莞茜碎等等打邊爐最緊要就係揀咗湯底先啦,職員強烈推介我地揀麻辣藥膳湯底,其實係鴛鴦湯底黎,一邊緊係必食嘅麻辣湯底啦,而另一邊就係唔辣嘅藥膳湯底,湯底一路熬滾嘅時候,我同朋友都係咁俾佢嘅辣味嗆親,所以係咁咳,但係真係辣得惹味,食時真係要好小心,如果唔係就好似我咁,啲辣氣直衝氣管,搞到咳到甩肺,感覺真係好難受,所以嗰晚只係食咗一陣麻辣鍋之後,就只可以攻唔辣嘅藥膳湯,湯底都微微帶甘,有少少藥材味道,都唔錯嫁首先上嘅係即炸魚皮,估唔炸野竟然咁快,炸得香脆嘅魚皮,稍微浸一下麻辣湯,真係辣得過癮,又麻又脆口,幾惹味啊打邊爐又點
打邊爐又點可以唔食肉啊??!所以就嗌咗雪花牛立花,一粒粒骰仔大細嘅牛肉粒,脂肪成雪花紋,由於脂肪分佈平均,所以一啲都唔會韌,有濃濃嘅牛香,唔錯唔錯
一碟牛又點可以滿足到我地呢班食肉獸呢,所以我地另外叫咗手捲牛舌花,將有厚度嘅牛舌,捲成花嘅形狀,就好似紅玫瑰咁,嫩滑中又帶點爽口,而且仲有陣陣牛香,真係好睇又好食
就係咁,我地踏上咗肉肉肉嘅不歸路喇,叫咗玫瑰豬頸肉,同前者一樣,又將一片片嘅豬頸肉,捲成玫瑰花形狀,賣相好吸睛,但係味道就無玫瑰味,普普通通,無咩驚喜
下一道肉係玫瑰丸子,賣相真係幾精緻,用點心嘅蒸籠裝住,新鮮嘅豬肉丸,免治豬肉未至於完全碎曬,而係有啲脂肪粒同肉粒咁,所以食落好有口感,建議放落較淡嘅湯底到煮熟,咁先唔會蓋過咗玫瑰香,豬肉同微微嘅玫瑰花香其實幾夾,一啲都唔會奇怪,個人幾鍾意
另外叫咗打邊爐都幾鍾意食嘅手打墨魚滑,呢到將墨魚滑放到好似一個薄餅咁,睇落幾得意,之後用匙羹將墨魚滑分成一細舊一細舊咁落鍋,落去麻辣鍋都唔錯,因為可以吸收到辣辣嘅味道,彈牙嘅口感,同食到上癮嘅辣味,好惹味嫁