2008-01-19
本人今晚與幾位友好在此酒家用膳,約晚上十時,我呼喚距離只有三兩步距離既經理高聲嗌埋單,總共嗌了四聲,但此人不為所動,OK!No Problem,聽唔到算,既然佢成碌葛咁,我都無佢辦法,當我轉移向另一位位處較遠既侍應揚手示意埋單時,依位經理竟走埋嚟問我地係咪埋單?我立即回敬一句,嗌咗你四聲你唔應,依家唔使你啦,我叫咗其他人埋單,佢反駁話我幾時講過叫佢嚟埋單!我話,如果我無叫你,我使咁勞氣!結果佢拿起張單步往收銀處!當佢折返放下帳單後,我地便掏出金錢埋單,此時,我見佢一直以一個極度不禮貎既眼神直盯著我,我毫不客氣回句佢一句,望咩呀望!此時,佢好勞嘈話,你恐嚇我呀?吓,望咩呀望都叫恐嚇?此時,我地又再次理論佢服務態度既問題,身邊既友人講咗一句,你有無聽過顧客永遠是對的!我覺得顧客唔一定啱,但我覺得今次係經理個服務態度好有問題!竟可自己衰咗重聲大夾惡鬧我地,及後重喺個對講機向同事話我地攪事,有無攪錯?佢唔道歉已經夠衰,重以一個咁既字眼嚟話我地攪事!?家陣我地唔係唔俾錢喎,我地有反枱嗎?咩叫攪事?我地立即叫佢個老頂嚟處理事件,但佢卻無回應!重不斷聲大夾惡向我地怒罵!事問這是一間酒樓經理處理糾紛既
當佢折返放下帳單後,我地便掏出金錢埋單,此時,我見佢一直以一個極度不禮貎既眼神直盯著我,我毫不客氣回句佢一句,望咩呀望!此時,佢好勞嘈話,你恐嚇我呀?吓,望咩呀望都叫恐嚇?此時,我地又再次理論佢服務態度既問題,身邊既友人講咗一句,你有無聽過顧客永遠是對的!我覺得顧客唔一定啱,但我覺得今次係經理個服務態度好有問題!竟可自己衰咗重聲大夾惡鬧我地,及後重喺個對講機向同事話我地攪事,有無攪錯?佢唔道歉已經夠衰,重以一個咁既字眼嚟話我地攪事!?家陣我地唔係唔俾錢喎,我地有反枱嗎?咩叫攪事?我地立即叫佢個老頂嚟處理事件,但佢卻無回應!重不斷聲大夾惡向我地怒罵!事問這是一間酒樓經理處理糾紛既方法嗎?我地立即記下這經理既名字,以便日後作出投訴!
這件事上,依位經理喺我叫佢四聲埋單時,即使佢多忙都好,但我都可以接受佢話唔好意思,待會會幫你地,但佢當時並非太忙,亦無任何回應,完全充耳不聞!
無論點都好,作為經理唔應該聲大夾惡鬧顧客,即使自己無錯,只可以調停而不是對罵,何況今次理虧既係佢!我忍無可忍,決定依兩日會喺香港較出名既討論區開名彈劾這位梁達榮經理!
在對罵中,佢聲聲話唔怕我地投訴,莫非佢係這酒家的皇親國戚,唔驚炒嗎?我決定遲吓打去這間酒樓搵佢地既總經理作出正式投訴,若不作出口頭道歉或書面道歉的話,我會將事件向傳媒方面跟進!
香港既飲食界有佢啲咁既敗類真係悲哀,旺角區話哂係旅遊區嘛,若佢對住外國人都係咁既話,重破壞埋香港旅遊業既聲譽!
請大家今後杯葛這間海鮮酒家,以免食到一肚氣!