2018-09-01
放假同男朋友周圍食食食,逛逛逛最後,我地揀中"泰豪燒"作為我地晚餐落腳點。叫左個二人套餐 海鮮砂鍋粥 $298套餐海鮮我地揀左 蝦 & 蜆串燒可揀6款,揀左四季豆,海蝦,菠蘿,虎皮尖椒,司華力腸 (另外多加帆立貝,蒜香燒原茄子)汽水揀可樂同王老吉(加$3)燒帆立貝 $26上面加左蒜蓉,有口感之前仲可以辟腥燒菠蘿加左少少蜜糖,好香甜蒜香燒原條茄子 $38表面塗左厚厚一層既蒜蓉,再燒至香脆入口既有濃郁蒜香味更有軟綿綿既感覺所以,呢款茄子極之值得推介燒司華力腸廚師細心地係腸上面切開一層層,一來我地可以更容易入口,二來,每層燒得特別香脆,再加上辣粉,好香口❗️呢大碗粥先至係呢間店既靈魂依家已經鮮有食店會用砂煲煮粥,因為砂煲難清潔,所以都用不銹鋼免痴底煲黎煮。 但係用砂煲煮粥既優勝之處就係d 粥特別綿特別香特別可以煮出海鮮鮮味,呢樣係其他煲都代替吾到既另外,呢煲粥一d 都吾平凡❗️1)砂煲煮海鮮粥,d 粥又綿綿又鮮甜2)d 料爆多⚠️ 入面勁多蜆同蝦‼️ 至少有10幾條蝦係入面,勁足料‼️ 3) 入面仲加左馬蹄片,芹菜粒,同炸菜片口感更勝一籌
叫左個二人套餐 海鮮砂鍋粥 $298
套餐海鮮我地揀左 蝦 & 蜆
汽水揀可樂同王老吉(加$3)
燒帆立貝 $26
上面加左蒜蓉,有口感之前仲可以辟腥
燒菠蘿加左少少蜜糖,好香甜
蒜香燒原條茄子 $38
所以,呢款茄子極之值得推介
燒司華力腸
呢大碗粥先至係呢間店既靈魂
另外,呢煲粥一d 都吾平凡❗️
1)砂煲煮海鮮粥,d 粥又綿綿又鮮甜
3) 入面仲加左馬蹄片,芹菜粒,同炸菜片口感更勝一籌