2005-07-17
熱辣辣o既周末下午, 同家姐黎到新開張o既La Villa食下午茶. 四點入座, 餐廳冷清清, 得我地一檯客, 坐o係落地玻璃窗側, 望住大海景, 環境氣氛一流! tea set係一件蛋糕加咖啡/茶($45), 眼見餅櫃o既蛋糕細細件, 外賣價只係$14, 堂食唔係好抵, 寧願a la carte叫甜品.午餐只係食左個三文治, 所以想食d比較"實在"o既甜品, 甜品餐牌裡面最對胃o既就係菠蘿脆卷配蜜糖雪糕(pineapple strudel w/ honey ice-cream), 就要左兩份.雖然得我地一檯客, 但都等左15分鐘先有得食. strudel係德國甜品, 以phyllo pastry包住餡料焗香, 餡料通常係蘋果, 呢度就帶點新意, 用左菠蘿. 脆皮加左香脆花生碎, 焗得好香. 餡料甜度適中, 師傅仲o係當中加左朱古力碎, 又多一份層次感. 伴上o既蜜糖雪糕相信係自製o既, 雖然唔夠滑, 但係誠意可加. 除此以外仲有三塊焦糖香蕉, 好味!兩份甜品埋單$110, 睇過佢個餐牌主菜大約$120 - $180左右, 價錢同區黎講算中上, 但呢個甜品食得出師傅o既心機, 下次會黎
兩份甜品埋單$110, 睇過佢個餐牌主菜大約$120 - $180左右, 價錢同區黎講算中上, 但呢個甜品食得出師傅o既心機, 下次會黎試下晚餐.
p.s. 假期四點, 餐廳一檯客都無, 記得最近多份報紙雜誌都有"煲"過呢間法國餐廳, 唔通咁都無宣傳效用?