芝樂坊餐廳

The Cheesecake Factory
又係無限encore嘅餐廳之一😛每次食呢間都覺得超relax超舒服同滿足嘅感覺😆之前試過好幾種新口味 因為咁辛苦排左咁耐就會好想試多啲唔同口味😆不過好想食翻第一次黎呢度食嘅red velvet cake因爲太好食 所以今次決定encore😛-✏️Red Velvet Cheesecake (80)Cream cheese部份好滑好滑 有種好silky嘅感覺🤪同呢間嘢嘅其他蛋糕一樣係比較甜 不過同時間食到少少芝士微微咸嘅味道 鍾意🤪 蛋糕部份完全唔會乾 濕潤度剛好 密度好高 食落似brownie嘅質感 好邪惡但勁又好滿足🤩-✏️Black-out Cake ($89)然後嗰晚突然好想食朱古力 好濃好濃嘅朱古力🍫 所以就叫左呢個睇落勁黑嘅black-out cake😂呢度嘅蛋糕本來已經好大份 但呢款係更大😱 超級高身嘅蛋糕黎🤩 面頭嗰2"篤"朱古力cream係我最想食到嘅味道🤩個cream係超級超級企身 好濃郁而且甜中帶微微苦🤩佢係蛋糕而唔係cheesecake🍰蛋糕體嘅部份我覺得可以再做得濕潤少少 不過朱古力味都幾濃下 🍫其實味道唔係差 但整體覺得普通左啲 唔值呢個價 食落我係食到好熟悉嘅感
✏️Red Velvet Cheesecake (80)

✏️Black-out Cake ($89)

其實味道唔係差 但整體覺得普通左啲 唔值呢個價 食落我係食到好熟悉嘅感覺 因為係同yamazaki嘅10蚊3粒嘅碎朱古力蛋糕仔味道勁勁勁似🤣🤣
✏️Factory Nachos ($158)

螞蟻人介紹兩款邪惡芝士蛋糕之後 就要介紹樣都係咁邪惡嘅小食🤭雖然話就話係小食 但係其實份量一啲都唔小😂😂🤣
其實自己都幾鍾意食墨西哥脆片🤪細個嘅時候已經係特別鍾意食嗰隻紅色包裝嘅三角薯片多過普通薯片多多聲😚
喺餐廳如果小食有墨西哥脆片揀嘅話 好多時候會忍唔住要叫🤣 尤其係配牛油果醬嘅話真係冇得彈🤩🤩
呢份墨西哥脆片份量係超級無敵大😻
配有3️⃣款醬料 分別係:
1️⃣蕃茄辣醬🍅
2️⃣牛油果醬🥑
3️⃣酸忌廉🍋
不過個人真係唔鍾意酸忌廉 所以就冇食到🤔
牛油果醬好creamy 食落好清新嘅感覺 係首選配nachos嘅醬😚
番茄辣醬係充滿一粒粒新鮮蕃茄蓉 酸酸辣辣好開胃呀😌
主角nachos超級香脆🤪每片都勁大塊🤩面頭嘅熱熔芝士更加不得了!!!🧀🧀🧀
超香超濃郁嘅芝士味 而且係會有拉絲效果😚
由於芝士份量好多好多 所以每一塊都會沾滿芝士 滿足到極點🤩雖然食到咁上下係會覺得滯滯地 但食真心好好食又會keep著係咁想食停唔到口🤭🤭🤭