2021-07-08
今晚突然之間好想食泰國菜,所以二話不說就去咗九龍城,講到出名嘅泰國菜,首選一定係小曼谷啦!而家小曼谷點菜非常方便,用手機落單,可以自己慢慢揀,方便店員之餘又方便到客人。因為我好鍾意食金邊粉,所以主食就揀咗呢一個,金邊粉上面有三隻大蝦,食得出唔係雪藏蝦,啖啖肉,一啲都唔霉。旁邊嘅花生碎亦都好新鮮,一啲怪味都冇,總括嚟講係好味嘅!我仲叫咗個泰式酸辣鳳爪,份量都唔少,酸酸辣辣咁非常開胃!至於個泰式馬拉盞炒通菜,大家嚟到一定要叫,因為真係好惹味,好有穫氣之餘仲非常之香口,份量又多,兩個女仔食都爭啲食唔晒。忍唔住叫咗兩串串燒試吓,分別叫咗豬肉沙嗲串燒同埋雞腎沙嗲串燒,佢個沙嗲醬好好味,好有以前喺泰國食串燒嘅風味,豬肉每一舊都好大粒,而且唔韌,雞腎亦都唔乾唔柴,兩樣都值得試吓。至於飲品方面,嗌咗椰皇沙冰同埋椰青,椰皇沙冰入邊有少少椰子肉,唔太甜,啱晒而家咁熱嘅天氣飲。椰青亦都非常之鮮甜,一啲都唔酸,臨尾仲刮咗少少肉嚟食,正!
我仲叫咗個泰式酸辣鳳爪,份量都唔少,酸酸辣辣咁非常開胃!