2015-09-25
今日去睇演唱會之前好想食 burger 於是就開 openrice 睇下灣仔附近有無得食,食完就坐隧巴直逹紅館。睇睇下就發現了位於星街的 Beef & Liberty,原來它是今年米芝蓮推介餐廳 ,所以即試。這裏的座位寬闊而且舒適,主打是 burger ,看餐牌很當然就是試漢堡啦。先來一個經典漢堡,為了可以試到牛肉既原味所以我没有點太多醬料或加了芝士的Classic Burger 經典漢堡 ($88) - 內有新鮮牛肉餅、牛油生菜、蕃茄、紅洋葱 Beef, butter lettuce, tomato, read onion, pickles 漢堡的生熟度是可以自己選擇的,於是我就點我一向食開的 Medium Rara,一口咬下便即是感覺到好 juice ,肉質紮實,生熟度恰到好處,牛肉用上了澳洲牛,好有牛味,非常好食 。由於很少會有羊肉漢堡,所以就試了。Lamb Burger 羊肩肉漢堡 ($108) - 內有威爾斯羊肩肉、薄荷乳酪、小茴香、牛油生菜、番茄 Welsh lamb, mint yoghurt, cumin butter lettuce, tomato 羊肉我
Chili Cheese Fries 熱溶芝士薯條 ($68) - 薯條是粗粗的配以香濃的肉醬和 Cream Cheese,熱辣辣的,服務員一放上枱我就連食了幾條,真係食到停不了口。
Sweet Potato Fries 蕃薯條 ($36) - 我是第一次食炸蕃薯條,甜甜的,非常香口,相當不錯
Feral Hog IPA ($70) - 啤酒味比起喜力來的濃,和濃味的漢堡一齊食,好夾,飲完好爽。