2013-01-11
我係一個做左短時間飲食行業的年輕人 因為我岩岩出糧 老闆又咁關照我 緊係要請佢地食翻餐好野嫁啦 所以就google下有咩人氣飯店 就咁就比我搵到位於長沙灣的大中華飯店 於是我就提出左即晩出發 老闆好懷疑咁問我:::又係大中華?得唔得嫁?-其實機警的我以經一早上網睇過食評,極大人數表示讚好-我好大口氣咁話:信我啦,呢間好多人食過都無問題~於是就狗衝開車出發。到左長沙灣,入到人氣飯店-大中華-坐低之後,望到環境同我想像中有極大出入,天淵之別! 不過做過短時間廚房又熱血的我又怎能被環境衝擊到我對美食質素的求知慾呢..?多疑的我唸深一層 環境咁差都有咁多人排隊 呢間野D廚師真係臥虎藏龍,一D都唔簡單~我就即刻睇餐牌 叫左我最期望的黑椒豬手 酥炸大腸 上湯浸菜心 特色中華撈起 秘制雞煲 中華佛跳牆~當我唸哪個熱辣辣的豬手,沸騰住撲鼻的黑椒汁,令我垂涎三尺的時候,冷靜的豬手已經放到我枱面了。但係廚師精心研究用高溫鐵板保持住沸騰的黑椒汁,居然只能係我面前足足沸騰5秒?我咬左豬手一啖,凍嘅=_= 啲肉梅嘅 換都廢事換就停口了~特色中華撈起,我覺得呢個除左賣相同麻油之外都無咩好講,無特別。酥炸大腸,呢個
我係一個做左短時間飲食行業的年輕人
-其實機警的我以經一早上網睇過食評,極大人數表示讚好-
我好大口氣咁話:信我啦,呢間好多人食過都無問題~
於是就狗衝開車出發。
到左長沙灣,入到人氣飯店-大中華-
酥炸大腸,呢個唔差,夠脆
失落的我只能禱告佢地押上了招牌之後的的佛跳牆可以長進一點
結果......臥虎藏龍,一D都唔簡單,我好想跳場,不知所謂~
食物由此可見係幾乎過郁過,從相可以大概得出原來樣貌