2016-05-17
朋友在英國返黎探親 順便陪佢去尖沙咀做左一日遊客 佢好鐘意食四川菜 典型好辣者。即刻電聯我一位愛辣同事 問下佢尖沙咀有沒有好推介 佢即刻就叫我去山林道附近既巴蜀江湖菜。位置好方便 就是柏麗大道對面 好近佐敦地鐵站。餐廳門口有射燈照落地下 好有宣傳效果。坐位大部分都是卡位 幾舒服 係冷氣略微細左點 一食起辣野就會出汗的我 需要強勁冷氣幫助散熱 但朋友又冇野喎😂招牌限定水煮鴨嘴鱘每日得十條 朋友一見到就話要食 嗯.....有朋自遠方來 梗係要就佢。坦白講 條魚個賣相真是好醜 哈哈。一上枱 我們都叫左一聲 因為冇諗過咁大碟😱 霸左半張枱 原本覺得$368有點貴 見到咁大碟之後 真心覺得好抵。魚肉份量好多 肉質好嫩滑 配合埋花椒 乾辣椒的水煮法 好惹味 辣度後勁十足。辣度有大中細可以揀 我唔係好食得辣 揀左細 已經食到出曬汗。除了魚 仲有豆芽 同埋好好味的薯粉。薯粉好有咬口 QQ 索曬d辣汁 好正。香辣大海蝦海蝦size都唔細 乾紅椒好像小山丘咁多 我唔敢挑戰d紅椒。 海蝦炸到好脆 蝦肉好爽口 殼都可以食埋 入曬乾辣椒的香味 yummy!香辣爆炒花甲花甲好新鮮 隻隻都漲卜卜 好鮮甜 炒得好有鑊
香辣大海蝦
香辣爆炒花甲
青荀炒雲耳
擔擔麵
朋友自己開左兩枝啤酒 我就叫左杯鮮榨西瓜汁黎解辣 好多西瓜肉 夠凍 不過唔記得叫走甜 所以略微甜左點。