2021-09-27
<< Daily 豬仔為食記🐖😋>> 今日約咗一班friend去聚一聚,我哋就揀咗所有人都好鍾意食嘅泰國嘢,而小曼谷就係一個首選,因為真係未試過伏,次次都有讚無彈🥰😋咁啱我都未食過銅鑼灣小曼谷,所以就黎試吓,超期待🤩🤩🤩不過一黎到,已經見到舖頭再嘅火車裝修風格,同幾間分店唔同,超有泰國feel 😆🥳🥳有心思🙌🏼小曼谷係連鎖嘅店,所以基本上好多嘅嘢食呢都係同之前元朗,同埋九龍城,食過嘅差唔幾乎一模一樣🥰呢一間係有做埋海燒串燒嘅🥳🥳🤩咁就仲正啦😛嚟到當然要叫番杯嘢飲,呢杯係好冰涼嘅椰汁冰🥥🥥正😍之後朋友都叫咗唔少得嘅椰青,大大個椰青🥳🔥🔥好多汁,啲水都好甜🙌🏼之後就叫左pad Thai 😋啲蝦好多,都彈牙的,炒得好香,有鑊氣,佢偏醬汁偏甜嘅味道,加埋啲花生碎,其實都幾啱我口味🤣🤣😛顏色上唔會整得太有色素,太橙色,呢個係我比較鍾意嘅位🙌🏼🙌🏼讚!呢個係好好味嘅馬拉盞通菜,通菜根本就冇得輸,應該係呢排當造,好翠綠,好爽口,之後個汁都係正!有鑊氣🤩🤩味道啱啱好😋我自己都叫咗嘅芒果椰汁冰,因為上次喺之前間店飲過,覺得太正,所以好推薦,今次都食過返尋味🤣🤣🤣😛覺得好有
<< Daily 豬仔為食記🐖😋>>
咁啱我都未食過銅鑼灣小曼谷,所以就黎試吓,超期待🤩🤩🤩
咁就仲正啦😛
嚟到當然要叫番杯嘢飲,呢杯係好冰涼嘅椰汁冰🥥🥥正😍
之後朋友都叫咗唔少得嘅椰青,大大個椰青🥳🔥🔥
好多汁,啲水都好甜🙌🏼
之後就叫左pad Thai 😋
我自己都叫咗嘅芒果椰汁冰,因為上次喺之前間店飲過,覺得太正,所以好推薦,今次都食過返尋味🤣🤣🤣😛覺得好有芒果味,同埋有啲椰奶好match ! 正!
呢個係炸到卜卜脆嘅炸蝦餅😋🔥🔥
佢裏面極多蝦肉,彈牙,超級肥,圓軲轆咁🤣🤣😂而且外皮炸得好香脆☺️☺️好味🙈
呢個係冇得,超重椰汁味嘅青咖喱,味道好好,少少辣😛依個汁可以攞嚟送飯一流🙌🏼🙌🏼
之後就叫左一串燒帶子😋🥳
唔少得嘅生菜包,肉碎好香!啲酸味好開胃,好夠味!加埋啲紅蔥頭,夾落去個生菜到,好爽!🔥🔥🥳
最後都叫咗個甜品,芒果糯米飯,入面嘅椰汁好香😛好濃味,連飯都好有椰汁嘅香氣,加上個芒果超甜,好好味!🙈🙈😍
大滿足!食小曼谷真係正🥰享受