2014-04-28 2906 浏览
聽人講呢間野幾好食~剌身幾咁新鮮~拖羅幾咁美味,所以終於一試。我係晚市6點鐘左右去食,其實對於H8既餐廳無咩好感,大部分都食過,大部分都失望而回。我份人唔止對食有要求,對餐廳裝修、服務、甚至餐牌都係。我認為真係好食同既餐廳,對呢幾樣都會有啲要求。點知坐低後發覺menu真係好難睇,好肉酸,連張吸引人既相片都無,每張都印到模糊不清,啲字同排版亂咁飛,睇多幾眼都頭暈,而且價錢不算非常平價(即使平的話都未至於整到個menu咁,我寧願你整整齊齊得啲字。) 咁只表示幾樣野:1.老闆/負責人對美感零感覺  2. 經營唔夠仔細 3. 對食物以外既野毫無要求,咁意思係食物有一定水準先有信心咁。咁食物係點?我食既係自選三款剌身丼,叫了海膽、油甘魚同中拖羅。男朋友食三文魚+三文魚子丼套餐包括前菜、茶碗蒸、漬物、味噌湯同主角剌身丼。前菜係煮蘿白絲同豆卜絲,甜甜地,不錯~我清哂茶碗蒸不夠熱,大概放在蒸爐一直焗住但溫度又不夠。味道普通,勝在多料,但老實講元氣的好食過呢度。漬物就係最普通的黃蘿白,正常,無特別味噌湯不錯,清清地,唔死咸,唔似沖岀黎,大概係自己煲主角如何呢?海膽色澤不錯有光澤,也清楚見到一塊塊,食落算

咁食物係點?

套餐包括前菜、茶碗蒸、漬物、味噌湯同主角剌身丼。

前菜係煮蘿白絲同豆卜絲,甜甜地,不錯~我清哂
漬物就係最普通的黃蘿白,正常,無特別
味噌湯不錯,清清地,唔死咸,唔似沖岀黎,大概係自己煲
主角如何呢?

海膽色澤不錯有光澤,也清楚見到一塊塊,食落算新鮮,可惜無咩海膽獨有的甜味⋯可能來貨不是很好的貨色吧,至少無腥同算新鮮,叫做好過無。
油甘魚比較驚喜,很肥美,入口竟然有點半溶,應該係接近腩位,魚味好香,但刀功唔得,有塊爛左
最期待的藍鰭中拖羅⋯賣相算有光澤,入口⋯其中兩件有筋,唉,影響口感,但大致上都ok,算係入口溶化,油脂充足~只係無咩味⋯可能不夠新鮮。唔齒夾留香⋯⋯平時食拖羅嗰種滋味係久久不散,呢道無⋯失望。

至於男朋友的更不用提⋯普通到不行,食完都唔會諗起佢,佢啲三文魚欠光澤顏色深一睇就知唔夠新鮮⋯⋯

食左380幾蚊,不貴,但以此質數貴了。唔上唔落既價錢,配上唔上唔落的味道、配套。再者無裝修、無服務可言,個餐牌更加唔洗講。接近200蚊一位,跟同區有見城、旬菜富、道、鮨真的午市套餐接近,不過味道、賣相、服務感動20倍。晚市麻,附近有錦丼,雖然質數比呢道差一點點(其實以三文魚計錦丼不會差過呢道),但價錢平一截。咁睇黎我真係無必要再俾機會呢道。

(篇野我O係手機打,相係手機影,唔知點解開電腦睇返張相細到咁?)