2022-09-15
一向食唔到辣嘅本人,偏偏中意食酸菜魚烤魚 咁啱掃到新開嘅「串燒烤魚研究所」即刻拉埋朋友嚟試 ♪ヽ(´▽`)/ 店鋪乾淨企理,座位寬敞。嚟得打邊爐食烤魚都預左會吸味,好彩通風做得好,都夠冷氣,唔會太大油煙 ദ്ദി˶ー̀֊ー́ ).✔✔ 烤 魚 // 大$368 小 $288¹ - 揀魚 : 鱸魚 | 清江魚 店員提議揀鱸魚,因為係海魚比較少骨,清江魚就會魚味濃。超級怕骨所以揀左鱸魚,魚幾乎有手臂咁長,已經開半煎香,非常厚肉鮮嫩。除咗魚腩位置有細骨,只有較大條嘅魚骨,一夾就起肉好容易食。² - 揀口味 : 重慶麻辣 | 萬洲香辣 | 川式孜然特登問店員揀左唔辣嘅川式孜然,孜然+芫荽味好濃郁,配料都好足,有蒜頭蔥白唐芹,越煲越惹味,由一開始加湯到後來我地直接要求加水 ᐠ( ᐛ )ᐟ³ - 四配菜系列 : 薯仔 蓮藕 冬菇 豆芽 // $58 食到差唔多可以叫店員幫手加湯打邊爐,等配菜再滾入味啲先食。./ 火 鍋 配 料 /✔✔ 手 切 鮮 封 門 牛 柳 // $88 ✔✔ 炸 午 餐 肉 // $28 ✔✔ 萵 筍 // $28 ✔✔ 寬 粉 // $28 ✔ 芝 士 丸 // $28 ✔ 芝
✔✔ 烤 魚 // 大$368 小 $288
¹ - 揀魚 : 鱸魚 | 清江魚
² - 揀口味 : 重慶麻辣 | 萬洲香辣 | 川式孜然
食到差唔多可以叫店員幫手加湯打邊爐,等配菜再滾入味啲先食。
/ 火 鍋 配 料 /
✔ 芝 士 丸 // $28
✔ 芝 士 腸 // $28
✔ 響 鈴 // $20
✔ 娃 娃 菜 // $20
封門牛柳份量勁足,到兩個人食唔嗮。蝴蝶式厚切,油花平均,肉味香濃而嫩滑。雖然厚身但好快熟,記得唔好淥太耐啊~
/ 𝗦𝗸𝗲𝘄𝗲𝗿𝘀 /
✔✔ 香 燒 豬 頸 肉 // $18
✔✔ 招 牌 雞 腿 肉 // $38
✔ 免 治 雞 肉 軟 骨 棒 // $28
✔ 焦 糖 燒 菠 蘿 // $18
記得留肚試串燒 ♡₊⁺ 必試 .ᐟ.ᐟ 每樣都好出色,調味啱啱好,保留到食物嘅原味。豬頸肉 & 雞腿肉都係厚切,燒得很香口,一咬爆汁即刻想 encore ~ 雞軟骨棒沾蛋黃食更嫩滑;菠蘿酸甜開胃記得一上枱就食啦如果唔係焦糖會融嗮,。
/ 𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸𝘀 /
✔✔ 芝 士 年 糕 // $38
✔ 雞 泡 魚 乾 // $38
一上枱覺得奇怪,一放入口不得了 (˶°⌓°˶ ) 年糕質感軟糯,加埋芝士內餡鹹香,奶香有同煉奶超夾 .ᐟ.ᐟ 冇諗過原來可以咁配搭,食左半粒已經話想 encore ,我諗我以後都要加煉奶了~ 雞泡魚乾烤得剛剛好,表面加左醬汁甜甜地又煙韌,口感唔會太乾。
/ 𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀 /
鹹 檸 七 // $24
打邊爐+燒烤,所以想點清爽嘅飲品解膩解辣,加埋鹹檸真係好fresh~ 另外仲有其他飲品例如椰青 冷泡茶 酸梅湯 水果茶,生啤仲要買一送一 .ᐟ.ᐟ
食到最後超級飽,試唔到炸奶皇包 + 桂花蜜四川冰粉,當日手抓餅又賣嗮 ( •̥ࡇ•̥) 以我食量,睇嚟要嚟多幾次或者拉隊再嚟了~
✄ - - - - - - - - - -
FOLLOW IG @ FISWEET FOR MORE.