2024-06-03
今晚食烤魚, 放工乘地鐵由中環去深水埗, 只須 30分鐘. [烤吧31], 令我眼前一亮, 有室外室內座位, 可以吃得輕鬆. 我們選擇了室內泠氣位, 紅磚牆, 古木檯椅, 有份幽雅感. 店員好勤快, 替我們安排座位, 送上餐單, 大家 自選. 嘩 !! 招牌烤魚, 美味火鍋. 配菜, 配料選擇勁多. 非常專業, 有六種口味: 毛血旺味, 鮮青椒味, 蒜香酸菜味, 剁椒豆豉味, 香辣豆豉味, 醬香野菌味. 配菜更多, 每份 $20, 任選4份 $68- 好抵食啊. 我們立即落單先點海鱸魚, 醬香野菌味同4款配菜. 廚房準備烤魚要 30分鐘, 看看餐單另一頁有 必點燒烤, 即叫燒即食, 有串燒豬, 牛, 羊, 雞, 也有海產. 川味, 辣味 任擇. 飲品多款, 大家慢慢揀. 落了單, 開心先飲杯 大藍妹啤酒, 準備食好野等了 15分鐘, 燒物送上, 奇美雞泡魚乾 ~ 燒得香口細膩, 賣相 "立立令" 點些沙律醬, 美味. 一人一條又一條, 好快食曬.黃金墨魚餅 ~ 超級香口, 炸得香脆. 墨魚爽甜, 加沾沙律醬
我們立即落單先點海鱸魚, 醬香野菌味同4款配菜.
即叫燒即食, 有串燒豬, 牛, 羊, 雞, 也有海產.
川味, 辣味 任擇. 飲品多款, 大家慢慢揀.
奇美雞泡魚乾 ~ 燒得香口細膩, 賣相 "立立令"
奇美雞泡魚乾
黃金墨魚餅
海蝦尺寸中等, 蝦肉好鮮甜, 爽口彈牙.
海蝦 (兩隻) + 烤牛脷 (兩串)
燒羊架 ~ 外面燒得焦香微脆, 肉質嫩滑多汁無騷味, 非常香口.
燒雞中翼, 燒羊架
燒雞中翼
扇貝 (兩隻),
蒜蓉生蠔 (四隻)
燒 秋葵, 好健康的蔬菜, 多吃有益. 口感滑溜,
燒韭菜 (一串) 燒 秋葵 (一串)
烤鱸魚,
配菜大豆芽, 萵筍, 芫茜, 鮮腐竹, 香野菌,唐生 菜