2024-06-03 15 浏览
今晚食烤魚,  放工乘地鐵由中環去深水埗, 只須 30分鐘. [烤吧31],   令我眼前一亮, 有室外室內座位,  可以吃得輕鬆. 我們選擇了室內泠氣位,  紅磚牆,  古木檯椅,  有份幽雅感. 店員好勤快, 替我們安排座位, 送上餐單, 大家 自選.   嘩 !! 招牌烤魚,  美味火鍋.  配菜, 配料選擇勁多.    非常專業, 有六種口味:  毛血旺味, 鮮青椒味, 蒜香酸菜味, 剁椒豆豉味, 香辣豆豉味, 醬香野菌味.  配菜更多, 每份 $20, 任選4份 $68- 好抵食啊.    我們立即落單先點海鱸魚,  醬香野菌味同4款配菜. 廚房準備烤魚要 30分鐘, 看看餐單另一頁有 必點燒烤,   即叫燒即食,   有串燒豬, 牛, 羊, 雞, 也有海產.  川味, 辣味 任擇.   飲品多款, 大家慢慢揀.   落了單,  開心先飲杯  大藍妹啤酒,  準備食好野等了 15分鐘,  燒物送上,  奇美雞泡魚乾 ~ 燒得香口細膩,  賣相 "立立令" 點些沙律醬,   美味.  一人一條又一條,  好快食曬.黃金墨魚餅 ~ 超級香口, 炸得香脆.  墨魚爽甜, 加沾沙律醬
店員好勤快, 替我們安排座位, 送上餐單, 大家 自選.
我們立即落單先點海鱸魚,  醬香野菌味同4款配菜.
廚房準備烤魚要 30分鐘, 看看餐單另一頁有 必點燒烤,
即叫燒即食,   有串燒豬, 牛, 羊, 雞, 也有海產.
 川味, 辣味 任擇.   飲品多款, 大家慢慢揀.
落了單,  開心先飲杯  大藍妹啤酒,  準備食好野
等了 15分鐘,  燒物送上,
奇美雞泡魚乾 ~ 燒得香口細膩,  賣相 "立立令"
 點些沙律醬,   美味.  一人一條又一條,  好快食曬.
奇美雞泡魚乾
黃金墨魚餅 ~ 超級香口, 炸得香脆.  墨魚爽甜, 加沾沙律醬, 好味.
黃金墨魚餅
海蝦 (兩隻) +   烤牛脷 (兩串) 一同送到  ~
海蝦尺寸中等,  蝦肉好鮮甜,  爽口彈牙.
海蝦 (兩隻) + 烤牛脷 (兩串)
烤牛脷串 ~  燒得剛好, 牛脷偏厚身牛味夠香, 要趁熱食.
燒雞中翼,  燒羊架  ~
燒羊架  ~ 外面燒得焦香微脆,  肉質嫩滑多汁無騷味, 非常香口.
燒雞中翼, 燒羊架
燒雞中翼  ~ 燒得金黃色,外皮夠脆, 肉質又嫩又多汁.
燒雞中翼
扇貝 (兩隻),  蒜蓉香蒜氣四溢,
扇貝 (兩隻),
扇貝好新鮮, 啖啖肉.  鮮美無比.
蒜蓉生蠔 (四隻) ~  此店燒蒜蓉食物超級正, 把蒜香混上蠔香, 真正回味.
蒜蓉生蠔 (四隻)
燒韭菜 (一串)  燒 秋葵 (一串) ~
燒 秋葵, 好健康的蔬菜, 多吃有益. 口感滑溜,
燒韭菜 (一串) 燒 秋葵 (一串)
燒韭菜幫助中和油脂.   必食.
一盤 海鱸魚連同火具送到,   勁大盤!  小心燙手 !
烤鱸魚,
 配菜也 送來了.  唐生菜,  鮮腐竹.
原條鱸魚好大條,  廚房已先烤香.
部份配菜大豆芽, 萵筍, 芫茜, 香野菌, 廚房已放入魚鍋滾滾下, 吸曬湯汁好入味.
配菜大豆芽, 萵筍, 芫茜, 鮮腐竹, 香野菌,唐生 菜
烤鱸魚, 魚肉表皮香脆, 魚肉滑溜,  少骨, 無腥味,
湯頭味香濃,  好有魚鮮味, 相當開胃.  魚頭有肉又美味.
萵筍, 嫩綠爽口, 吃得健康.
這個烤魚鍋份量大,  材料豐富, 實在吃得很飽.
餐廳人氣旺, 上菜快, 食物夠鮮, 燒物烤魚做得好, 店員細心, 大家吃得爽.
奇美雞泡魚乾
扇貝 (兩隻),
蒜蓉生蠔 (四隻)
黃金墨魚餅
燒雞中翼
海蝦 (兩隻) + 烤牛脷 (兩串)
燒韭菜 (一串) 燒 秋葵 (一串)
燒雞中翼, 燒羊架
烤鱸魚,