𝗭𝗶𝘁𝗵𝗲𝗿 𝗚𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻 古琴雅苑 🎹🥢有睇我平時啲post,都知道比較少吃中菜😛 有朋友推介古琴的北京填鴨,就約咗幾個朋友嚟試吓😋有別於平時的中式餐廳,古琴的裝潢比較時尚。當日人客比較少,我哋坐喺靠窗嘅位置,感受到滿滿嘅陽光☀️坐咗半個鐘左右先發現原來有窗簾🤫🤣🤣🤣我哋4個女仔總共叫咗四個菜式兩個甜品🍮。今個post會先介紹返主角「烤北京填鴨」🦆🤤!「烤北京填鴨」𝗛𝗸$𝟯𝟲𝟴 全隻🦆🌟喺等候期間,店員會先呈上『一口酥』。一口酥即係鴨胸肉,係最香脆,油香最滿嘅地方。建議沾上少少砂糖同黃梅醬一齊食!感覺到滿口油香之餘仲可以解除油膩感💓由於二人限聚令,店員好細心將鴨片、餅皮同醬料分放於兩枱。主角登場!!🦆🦆🦆🦆🦆🦆🤩鴨肉肥瘦均勻,有濃郁的肉味;鴨皮爽脆,滿滿的鴨香油脂🥰,但又唔會有多餘油脂滴出黎👍🏻👍🏻餅皮薄身煙韌🫓,但我哋食得太慢,最後有一半都凍左🤣而醬料除左有甜醬,仲有爽口嘅青瓜🥒、京葱同哈密瓜條🍈。可以按個人喜好配搭💕我個人好鍾意d鴨片🦆既厚度適中,每一啖都食到比例適中嘅鴨肉同埋鴨皮💯!🤣我哋低估左原隻既份量,原來都幾多。最後我哋都食唔晒🤫(附上2張自己包既片皮鴨🦆😜)我地仲orde
𝗭𝗶𝘁𝗵𝗲𝗿 𝗚𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻 古琴雅苑 🎹🥢

「烤北京填鴨」𝗛𝗸$𝟯𝟲𝟴 全隻🦆🌟

🤣我哋低估左原隻既份量,原來都幾多。最後我哋都食唔晒🤫

(附上2張自己包既片皮鴨🦆😜)

我地仲order左⋯⋯

雞絲青瓜粉皮 𝗛𝗸$𝟳𝟱 🐣🌟
- 賣相好靚,份量都好多!好多雞絲,好多粉皮,大家最鍾意既係..好多麻醬🤣🤣食到最後都仲有好多醬🤣啖啖都係滿滿的雞絲+粉皮+麻醬🤩 粉皮都好彈牙有咬口💯

黃金明蝦球 𝗛𝗸$𝟭𝟴𝟴 🦐
- 好香嘅鹹蛋黃味,而且每一隻蝦都好大粒!但係覺得稍為唔夠香口。But...you can never say no to salty egg yolk 🥚😜 (會明嘅就會明😙)

藥膳花雕醉雞鍋 𝗛𝗸$𝟭𝟲𝟴 例 🐓🥃🌟
- 呢個菜式嘅等候時間係30分鐘,店員亦都一早有講🙆🏻‍♀️ 一開就有好香既花雕同藥膳味!我地叫例牌size,但估唔到有咁多雞🐓🐓🐓🐓🐓 全部雞件都好入味,熟度啱啱好唔會過熟,保持到雞嘅嫩滑💯🤩 個花雕雞湯都好鮮甜🥰

香蕉高力豆沙 𝗛𝗸𝟱𝟴 🍌🌟
- 好耐冇食過依個甜品,香蕉🍌同紅豆蓉嘅比例剛好,唔會太甜。外脆內軟,好岩我口味😍!

杞子桂花糕 𝗛𝗸𝟱𝟴 🇨🇳🥮
- 我冇食呢個甜品🤣,個人麻麻桂花。但三件都好大件,好扺食🤩 朋友食得好開心🥳!

~ 𝗦𝗲𝗿v𝗶𝗰𝗲 ~
幾鍾意佢哋嘅服務,都幾attentive,總有一個店員係你左緊。食中菜有時好驚佢上菜上得好快食唔切,古琴上菜會一樣一樣慢慢上,速度適中👍🏻 (只係我哋食得太慢🤣)

佢地仲有d好扺食既堂食同外賣套餐!歡迎去佢地個IG page睇吓 !