餐厅: 火水爐冰室火鍋
资讯:

2019-02-21 85 浏览
情迷打邊爐的男朋友,同佢出街十次有九次例牌要打邊爐,兩個人邊傾計邊烚下烚下,每次都好滿足。 今晚男友話要帶我去「夜總會」見識🥴.... 初時以為佢有病口出狂言🤒,原來是帶我來這間充滿懷舊風情的「火水爐」打邊爐。 餐廳裝潢真的很特別,走懷舊主題路線,無論是地下戲院櫃店,室內壁畫、餐桌用具等等,令人有種時光穿梭的感覺,甚至回想起從前在外公外婆家的溫馨點滴。 -除了環境特別,食物都不錯。♥️安格斯海鮮火鍋任食套餐 $258🌟豪華花膠麻辣雞煲 訂座有雞煲送🤤雞煲有得選擇辣度,我地揀左少少辣。雞煲滾起後,一打開煲蓋,香噴噴既麻辣香令人涶涎。雞件數量多,雞肉嫩滑富彈性,很惹味! 大大片花膠好吸引-♥️星州肉骨茶鍋有很多特色的招牌湯底,我們選擇了星州肉骨茶鍋。男友很愛喝肉骨茶;用來當打邊爐湯底就真的未試過。加上最近香港的天氣忽暖忽寒潮濕多霧,這鍋肉骨茶裡的蒜頭與胡椒的香,令驅走體內濕氣。在打邊爐前,先喝幾碗呢,味道都正宗。-♥️前菜小食:風味炸物居然有由小到大都喜愛的炸燒賣及魚蛋-♥️時令海鮮拼盤有彈牙墨魚滑、肥美生蠔、鮮甜海蝦、蜆肉! 仲有最愛的脆魚鯇。-還有多款任食配料,有幾款都想推介💕黑毛豬油脂紋理分

除了環境特別,食物都不錯。
♥️安格斯海鮮火鍋任食套餐 $258
🌟豪華花膠麻辣雞煲

♥️星州肉骨茶鍋
♥️前菜小食:風味炸物
居然有由小到大都喜愛的炸燒賣及魚蛋
♥️時令海鮮拼盤

還有多款任食配料,有幾款都想推介
💕黑毛豬

油脂紋理分佈平均,肉味濃
💕安格斯牛及牛小排

牛肉質素都唔錯;賣相色澤新鮮。安格斯牛肉質較實;牛小排會較鬆化。兩款都不錯👍🏻
💕油條!!!

脆口酥化的油條配上肉骨茶湯,好好味
另外,還有彈牙烏冬、卜卜脆魚皮、蜂巢豆腐等等,都唔錯呀!

最後還有大大碗配透心涼的甜品,有紅豆、椰果、仙草! 甜度剛剛好,而且又可清清熱氣!