2018-06-27
尖沙咀亞士厘道的食店有很多,基本上乜國家地區嘅菜都有得食!零零舍舍見到一個banner寫住「冒菜」兩個大字,聽都未聽過,究竟係咩國家咩地區嘅菜式呢?好奇心驅使之下,就走左入烏蠅館。原來冒菜係四川菜既一種;而店名烏蠅館並唔係因為多烏蠅而命名,原來美味得令人融化人心,才會被食客稱為烏蠅館!又學到嘢我地六點幾未夠就去食晚飯,人流唔算多。烏蠅館裝修雅緻,感覺很溫暖。落單一人一張order紙,選擇非常豐富,感覺有啲似order車仔麵,店員也為我地細心講解餐牌,非常體貼。8餸1主食連埋特飲係$70。特飲檸檬蝶豆花。最近蝶豆花好hit,一定要試一試!顏色非常特別,用黎影相呃Like一流,仲含有豐富維他命A、C、同埋E,可降血壓同埋增強免疫力,內外兼備既飲品,正!(注意:孕婦忌飲用)好大碗四川火鍋麵!湯底香噴噴,齋睇顏色以為佢小辣都勁度十足!入口原來冇想像中咁辣,微辣且香,麻得過癮,而且油而不膩。蒜蓉和香䓤伴後令湯底味道更濃郁,四川火鍋麵爽口,各樣配料都很出色,完全喜出望外!老公order的桂花蜂蜜,微甜帶桂花香,非常清新之餘,仲係解辣良品!老公揀左配飯,d飯真係煲得唔錯,撈少少麻辣湯真係開胃非常!咁
老公揀左配飯,d飯真係煲得唔錯,撈少少麻辣湯真係開胃非常!咁多種配菜都很好,我地兩個都認為當中最出色既係魚腐,而鮮准山爽口鮮甜都好正!
每份餐都會跟粒薄荷糖,以除去口中蒜味,店家真係夠細心
我地見到隔離枱成隻鑊放上枱咁打邊爐,仲要有魚有蟹,好似好正咁!下次要黎試下打邊爐!