2017-10-15
由於喜歡食點心,上海菜都係常光顧的食店之一,是晚同同事到了長沙灣的尚點,同事常來,就帶我來一試了。是晚不算太多人,但都全店九成滿座,好彩又有張卡位,座位好坐又多濶。餐牌上選擇挺多,左選選,右點點,最後還是叫點心居多自選尚點涼菜($79)可揀四款涼茶,是晚選了涼拌茄子,四喜烤麩,雞絲粉皮,同燻蛋。燻蛋個流心蛋黃超正呀,雞絲粉皮勁愛個麻醬,四喜烤麩吸滿汁好味,涼拌茄子又甜又香又係勁好味,四款都好正,啱哂貪心人仕可自選哂自己至愛。上海春卷($32)春卷炸得好香脆,不過內裏餡料不多,不像廣東春卷。紅油抄手($36)抄手一客六粒,皮薄餡料飽滿,最正係個酸酸辣辣的辣汁,只係微辣但帶蒜香,勁正雪菜肉絲炒年糕($58)黎到先覺得…咁深色嘅?仲以為雪菜肉絲係無汁嘅添,雖然深色,但又唔鹹喎,年糕煙煙韌韌好正。招牌生煎飽($36)個外皮煎得好脆呀!內餡熱辣辣,仲有不少湯汁,好味。蟹粉小籠包($68)本想試試黑松露小籠包,但蟹粉小籠包係期間限定,唔試下次黎唔知仲有無哈哈,限定兩個字真係有魔力㗎。蟹粉令小籠包入面嘅湯汁更鮮甜,餡料仲有一絲絲蟹肉,勁正呀!豆沙鍋餅($34)食到尾聲梗係要食甜品啦,猶疑緊點咩好,見
春卷炸得好香脆,不過內裏餡料不多,不像廣東春卷。
個外皮煎得好脆呀!內餡熱辣辣,仲有不少湯汁,好味。
食到尾聲梗係要食甜品啦,猶疑緊點咩好,見隔離枱個豆沙鍋餅好香呀,我地又要一份先。皮香脆,豆沙餡香滑微甜,好味
成餐都叫哂自己鍾意食嘅野,好彩同事同我口味好似啫,哈哈。