2020-12-02
<<Daily 豬仔為食記🐖>> 今日去咗荃灣同朋友行街,無意中比我發現呢間台式餐廳,好似係新開嘅叫做你妳,我見到外面紫色嘅招牌,同埋都幾多人排隊,一諗起台灣野呢就諗起我最鍾意食嘅芋頭!🥳🤣我呢個芋頭控又點會錯過呢!之後見到佢有手作紫芋鮮奶好吸引,所以就係因為呢杯鮮奶,所以我哋坐咗入去,食左個下午茶啦!講真,下午茶黎講,都有少少偏貴,份量唔多,但係都要成五,六十蚊,但佢嘅選擇都幾多,又有甜食啦,吐司啦,或者係飯同面都有嘅。嗰日同朋友揀咗一個仙草2號,就係比較正正常常,而佢嘅芋圓都幾彈牙,佢燒仙草都幾夠甜味,加埋有紅豆泥,提升成個甜品嘅味道,唔係死甜。之後另外就加咗個炸物拼盤,入面有花枝丸,甜不辣同埋蝦卷,幾樣野都幾好味嘅,而佢個炸皮都比較薄身,但嫌佢唔夠脆。之後就仲叫咗個小魯肉飯餐,跟埋一個鹽酥雞,炸蝦拼盤,佢嘅鹽酥雞都幾香脆,但佢嘅調味就偏向清淡少少,而滷肉飯呢,就係真係好細碗,for下午茶嘅,佢嘅汁嘅味唔夠多,但係唯一一個好驚喜,就係佢有隻糖心蛋,煮得幾唔錯,裏面嘅糖心真係好吸引,個味好入味!跟住重頭戲就係個杯手作紫芋鮮奶,嗰個野就真係好得啦!裏面嘅
跟住重頭戲就係個杯手作紫芋鮮奶,嗰個野就真係好得啦!裏面嘅紫薯同埋芋泥都整得好琳,好smooth!飲落去呢就同啲鮮奶一拍即合!同出面一般淨係整大甲芋頭鮮奶,佢就多咗浸紫薯味咁,其實都幾夾嘅真係!所以建議大家試吓黎杯!都只係需要加少少錢,但係我覺得值一試嘅😎😎🤩