頭先晌陳儀興牛什粉麵食完碗豬手粗,諗住食埋夜晚果餐,於是晌森記粥店叫碗艇仔粥$20同爽滑炸兩$12。睇舖係得一個姐姐仔,收銀煲粥都係佢。晌等候取餐期間,見到前面個熱柜放住一條半油炸鬼,呢半條油炸鬼已經收晒身縮咗水,唔知放晌度做乜唔掉,擺晌柜度展覽。環顧成個場都坐咗好多無乜點幫襯既老人家,後生仔好少。大部份人志在嘆免費冷氣。開餐起筷就先夾件炸兩食,豉油是熱的,腸粉保持室溫,唔爽兼鞋過阿媽塊面。到咬腸粉入面件油炸鬼,簡直係窮鬼都唔會食,又凍又硬容乜易哽死。我唔係老人家,平時咁貪食亦只能頂咗3件,其他全部剩低晒。艇仔粥係生滾粥,我係親眼睇住佢煲,粥底還可以,可惜啲配料太少,免治牛肉都唔多見,魷魚鬚好細條。要讚係放晌粥面果幾粒花生特別香脆,可謂妹仔大過主人婆。開舖難,守業更難。如果時光可以翻轉頭,我情願晌陳儀興食多一碗豬手麵。
爽滑炸兩
艇仔粥