2022-10-04 43 浏览
難得有假放,當然要出外閒逛,郁動下搵下美食,行經尖沙咀樂道呢度,原來有間#炯記,記得佢哋嘅出品一向都有質素,路過就唔好錯過啦,一於進入食番餐囉☺️。餐廳的二人套餐相當抵食,但今次想食煙燻燒鵝🦢,就叫左原隻煙燻燒鵝髀撈麵 ,燒鵝髀位見到口水流,肥瘦適中,外皮非常之可口香脆,咬落肉汁豐富,肉質柔軟嫩滑,好食😋極推介👍。配了太子鵝油撈粗麵,很貼心的加了2條菜芯,撈麵有鵝油撈勻,唔會乾身味好香,條條麵都沾上醬汁,麵好大碗2人分享都得☺️。友人叫左豬手瀨粉,2大隻豬手,我當然會試一舊🤭,豬手煮得很淋又入味,豬皮好淋☺️肉質嫩滑,好吃啊😋。配上是日例湯,湯料幾豐富,有青紅蘿蔔🥕、粟米🌽同埋雞腳,飲落都幾清甜。酸辣雲耳,估佢唔到都幾辣下,爽口帶酸酸辣辣的好開胃。冬菇扒生菜,冬菇炆得入味,生菜🥬撈埋菇🍄汁味道剛剛好。老友的凍奶茶,說茶香順滑。我則點了至愛的凍檸茶🥳。價錢實惠,若將軍澳同觀塘綫都開就開心晒☺️。

酸辣雲耳,估佢唔到都幾辣下,爽口帶酸酸辣辣的好開胃。

冬菇扒生菜,冬菇炆得入味,生菜🥬撈埋菇🍄汁味道剛剛好。

老友的凍奶茶,說茶香順滑。
我則點了至愛的凍檸茶🥳。

價錢實惠,若將軍澳同觀塘綫都開就開心晒☺️。
2022-10-04
下午茶