位于石门o既呢间西餐厅,楼底好高,开扬度高,以绿白色为主调,带点田园气息;因应就o黎圣诞,挂上o左少少节日装饰。除o左有长台方便一大班人之余,仲有d 圆形卡位,俾我地坐得亲密d sweet sweet……餐厅有多个国家多种生蚝,其中六款仲做紧买一送一。虽然我地无叫到,但仍然试o左客招牌蚝汤($68 未加一)。个汤呈灰绿色,质地creamy 浓稠,蚝味尤其重,相信几足料熬制,鲜甜之中唔会过咸。跟汤搭上一小片蒜蓉法包。前菜谂过叫parma ham 配哈蜜瓜定烟三文鱼,最后都系决定嗌碟烟三文鱼配蕃茄莎莎($78)。滑滑o既smoked salmon,上面o既莎莎酱以蕃茄、洋葱粒等同香草制成,整体味道酸甜,口感清新。朋友钟意锯扒,点o左一份炭烧纽西兰肉眼($248)。大块厚身,闻落好香炭烧o既bbq 味!外面烧成吸睛o既横纹,里面因为叫medium rare,自然十分松化。佢无其他餐厅整通常连带一大旧肥膏,果真啖啖肉。一啖咬落去,牛稣味游走齿颊之间,大满足!块扒下面有住薯仔、露荀、粟米仔等o既配菜,仲附上黄芥辣,辣度甚高……龙虾汁海鲜意大利饭($168) 一如menu 图中所示,都算几多𩠌,有

招牌蚝汤 ($68)
招牌蚝汤

烟三文鱼配蕃茄莎莎 ($78)

炭烧纽西兰肉眼 ($248)
炭烧纽西兰肉眼

龙虾汁海鲜意大利饭($168) 一如menu 图中所示,都算几多𩠌,有两只青口、虾、鱿鱼圈、带子同d 细螺肉混o系入面。橙色o既龙虾汁沾满每粒饭,系几惹味,如果d 饭粒可以再硬身番少少会更好。
龙虾汁海鲜意大利饭 ($168)
龙虾汁海鲜意大利饭

想讲,呢间餐厅除o左seafood 正之外,佢d 甜品都好鬼吸引,一路食见住隔离台一路上住唔同款式造型o既甜品,真系睇到人流晒口水!其中最特别莫过于我地叫o既呢个烩车厘子金宝脆脆配杂莓及雪糕($78)。
烩车厘子金宝脆脆配杂莓及雪糕 ($78)

用大酒杯盛载,里面o既雪糕同生果堆砌到好似一个盆景咁;就o黎圣诞,又令人联想到o个d 飘雪水晶球,色彩艳丽,影相o厄like 一流!上面封住o既系一层用蛋白造o既脆脆,食o既时候要先敲碎,有得食有得玩,而且碎裂o左之后又系另一个景色,真系几推介。车厘子同d berries 又系少少酸多多甜,雪糕更加系movenpick o既出品,质素绝对有保证!
庆祝纪念
生日
招牌蚝汤 ($68)
烟三文鱼配蕃茄莎莎 ($78)
炭烧纽西兰肉眼 ($248)
龙虾汁海鲜意大利饭 ($168)
烩车厘子金宝脆脆配杂莓及雪糕 ($78)