2009-11-22 32 浏览
老友好鐘意食蝦蟹海鮮,古古惑惑話帶大家食好野,出發前梗要上 openrice 睇睇乜料,第二街華昇美食, 又無乜華麗裝修,心諗都係 d 街坊野加泰菜,不過無乜惡評,ok, 又試下係乜傢伙!!!老友訂左位,一入去就見到大大隻長腳蟹!! (起碼有五斤!) 嘩~ 乜老友今次咁好準備!!車~ 原來係另外一枱客訂左,不過我地都訂到隻細 d 既長腳蟹 (大約 3 斤到啦~)老細推介我地長腳蟹兩食,蟹腳就啖啖肉~ 蟹蓋同 d 蟹羔就用黎焗飯! 勁好味~又黎左個錫紙鹽焗大頭蝦,賣相普通,不過 d 羔多到我擔心膽固醇又超標,一啖一驚心。轉頭又上個 "森林大蝦" ,齋睇個樣真係唔知乜野係 "森林"???不過一上菜就好香! 望落去確又似有 d 樹枝樹葉! 哈哈~問問老細,原來 "森林" 係形容個賣相, (佢話係個熟客同廚師改既名),其實係 d 香茅、香葉、乾蒜粒、南薑粒同其他調味料爆香,整法同味道應該係 "避風塘" 整法既改良版,更加香同惹味。(用黎送啤酒正到不得了!!!)森林大蝦太惹味! 我地想再 encore,老細建議黎個 "森林肉蟹" !差不多用料,不過就再加入少少香料同辣味! 又係勁惹味!如果食得辣
ok, 又試下係乜傢伙!!!

一啖一驚心。

不過一上菜就好香! 望落去確又似有 d 樹枝樹葉! 哈哈~

其實係 d 香茅、香葉、乾蒜粒、南薑粒同其他調味料爆香,
整法同味道應該係 "避風塘" 整法既改良版,更加香同惹味。
(用黎送啤酒正到不得了!!!)

差不多用料,不過就再加入少少香料同辣味! 又係勁惹味!
如果食得辣,相信再加辣就正斗!!

最衰無大隻瀨尿蝦,如果唔係一定又 "森林" 左佢~

期間又有叫個 "生蝦"、"蝦多士" "生菜包" 同 "泰式金邊粉",
一般大路泰式食品有一定水準,原來裡面個廚師真係泰國人!

可惜一行只得 6 人,仲有好多菜式都試唔到!
食緊期間都發覺呢間鋪都好多熟客,有不少係附近既 HKU 學生,
都幾奇怪無乜人食評呢間鋪頭,可能真係無乜廣告同裝修關係,
不過老細的服務態度同食品質素補救到該店普通既裝修。

睇佢鋪頭細細,原來都幾多不同菜式,不過有不少菜式都要預訂,
老細話咁樣可以減低來貨(責貨)成本,所以果晚訂隻長腳蟹食都好平!!
下次等再多 d 人就可以再試多 d 唔同菜式。
鹽焗大頭蝦
長腳蟹蓋焗飯