2018-12-31 34 浏览
呢排天氣咁凍, 要令自己暖笠笠, 除咗係收埋自己喺被竇之外, 最好嘅方法就梗係約班朋友出去打過熱辣辣嘅邊爐啦。呢間位於尖沙咀嘅《禾牛薈火鍋館》,出咗名食物高質素。 打邊爐除咗最重要係個爐之外, 當然就梗係食材啦, 呢度嘅食材除咗新鮮之外, 款式亦都相當特別, 當中有唔少嘅火鍋配料都係呢度特有嘅。 除咗火鍋美食之外, 呢度仲有各款餐前小吃同埋刺身, 食物可謂相當多元化。先講下火鍋湯底, 白色嘅係『健脾養顏椰子雞湯』, 而紅色嘅就係『台式麻辣鍋』啦。 台式麻辣鍋用咗花椒八角等香料,食落既麻且辣。 椰子雞湯底就用咗大量椰子, 椰子嘅香甜滲入湯入面, 又香甜又滋潤, 而且裏面嘅雞件同樣地嫩滑。 喺打邊爐之前呷一口湯, 真係令人非常滿足。禾牛薈嘅招牌菜有呢一樣『老友鬼鬼』, 將蝦膠釀入油炸鬼之中, 再攞去炸至金黃色, 食物非常之香口。 用嚟送下啤酒就最適合不過。另一款一定要嗌嘅招牌火鍋配料就係『 松葉蟹黃包』。 呢一個松葉蟹皇包就好似蟹粉小籠包一樣, 不過就係用嚟打邊爐而唔係蒸。 松葉蟹黃包皮薄餡靚, 一咬開金黃色嘅蟹粉爆出, 味道甘香, 而松葉蟹肉一梳梳, 味道甜美。火鍋配料『藥膳酒香雞』用咗

火鍋配料『藥膳酒香雞』用咗花雕酒以及少許藥材浸, 酒香滲入雞件入面, 雞肉非常嫩滑, 而且雞味香濃。

另外『竹笙露筍卷』都係一定要推介, 竹笙爽口, 而且吸收咗湯汁嘅精華, 非常入味。 蘆筍非常之幼嫩,既冇揸,亦清甜。

『精選三色餃』, 裏面有鮮蝦雲吞、 韮菜餃、 以及義式牛肉餃。 鮮蝦雲吞豬肉彈牙, 蝦肉爽口。 韭菜餃韭味濃郁。 而意式牛肉餃就最特別, 食落有點肉醬意粉feel。

至於呢度嘅牛當然都非常出色啦, 我哋叫咗『本地招牌手切肥牛』, 肥牛色澤通紅, 非常新鮮。 而且牛味特別濃郁, 記得淥一淥就要好食, 否則牛肉就會過熟。 我覺得唔成熟帶點粉嫩就最正, 食落夠juicy多汁, 牛美又可以保存。

食完之後仲有飯後甜品, 牛奶布丁同椰汁糕添。 牛奶布甸選用咗360牛奶, 香滑又香甜。 椰汁糕就採用咗椰青水, 感覺非常清新。

呢度嘅食物每樣都令人非常滿意, 難怪吸引到咁多人嚟幫襯, 大家來之前記得要訂位呀。